Registar poljoprivrednika može, ali branitelja ne!

8.4.2010.
11:27
VOYO logo

Nakon halabuke oko objave Registra branitelja, Novi list podsjeća da Ministarstvo poljoprivrede od prošle godine na svojim internetskim stranicama objavljuje, imenom i prezimenom, sve primatelje novčanih poticaja u poljoprivredi, stočarstvu i ribarstvu.

Na tom se popisu nalazi oko 85.000 tvrtki, poljoprivrednika – fizičkih osoba, odnosno obiteljskih gospodarstava, i za svakog je od njih transparentno navedeno u kojem mjestu, odnosno županiji stanuju, koliko su od države novca primili i za koju djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prilikom predstavljanja popisa u ožujku prošle godine kazao tadašnji resorni ministar Božidar Pankretić, popis je objavljen, a objavljivat će se i ubuduće kako bi se "skinula svaka mogućnost zataškavanja informacija".

Kako je dodao, objava korisnika državnih potpora "važan je alat za suzbijanje crnog tržišta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2000. do 2009. godine država je na ime poticaja i potpora u poljoprivredi isplatila više od 18 milijardi kuna, no sve do lani korisnici su javnosti bili nepoznati, piše Novi list.

Sada je, s druge strane, poznato koliko tko od države prima, uključujući i velike proizvođače, poput koncerna Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava korisnika poticaja i u Europi je već duže vrijeme uobičajena stvar, pa se tako, između ostalog, zna i koliko prima britanska kraljevska obitelj.

Britanska kraljica, koja posjeduje velika poljoprivredna imanja, godišnje prima, poznato je, oko 850 tisuća eura poljoprivrednih potpora EU-a, a njezin sin, princ Charles, oko 330 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo