REGISTAR 'NE ZOVI': / Ne želite da vas nazivaju razni trgovci? Uskoro ćete im to moći zakonski zabraniti!

Image
Foto: Thinkstock, Keith Brofsky

Registar "Ne zovi" projekt je koji će uskoro zaživjeti, a kojim će se građani moći obraniti od nasrtljivih trgovaca ili sličnih "napasnika" koji ih ometaju putem telefona.

7.4.2016.
21:47
Thinkstock, Keith Brofsky
VOYO logo

Građani koji su ogorčeni zbog trgovaca, koji ih maltretiraju pozivanjem na telefon kako bi propagirali svoje proizvode ili ih izravno prodali, uskoro bi trebali dobiti mogućnost da ako to ne žele na takve pozive stave zabranu. To bi im omogućio registar "Ne zovi" koji pokreću Ministarstvo gospodarstva i HAKOM, objavljeno je u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a.

Predstavnici HAKOM-a u emisiji su pojasnili da će svaki korisnik imati mogućnost kod operatera kod kojeg je prijavljen izraziti želju da se upiše u registar. Potom će trgovci koji pozivaju potrošače pri pozivanju broja moći vidjeti na kojem broju stoji zabrana pozivanja, no istovremeno neće vidjeti tko je vlasnik broja. Potrošač će također moći izabrati želi li određenom trgovcu dozvoliti da ga poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola inspektora i kazne

Sve će kontrolirati inspektori, a za svaki prekršaj potrošač će trgovca moći prijaviti. Kazne za prekršitelje kreću se između 10 i 100 tisuća kuna.

Ipak, do realizacije cijelog projekta proći će još neko vrijeme. U HAKOM-u kažu kako je u tijeku donošenje pravilnika čija će izrada potrajati šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo