poticaj da budu još bolji / Reformom obrazovanja nadarena djeca će dobiti mentore, a predmete će moći slušati sa starijim generacijama

Dosad se nadarenu djecu u nastavi i nije usmjeravalo da svoje posebnosti još više razviju. No, reforma obrazovanja to bi trebala promijeniti. Nadarena će djeca ubuduće imati mentore, a predmete u kojima su izvrsni moći će slušati sa starijim generacijama

5.12.2015.
21:20
VOYO logo

Programiranje Ivanu Jambrešiću, učeniku sedmog razreda osnovne škole, ide još od prvog osnovne. Od tada je nekoliko puta bio državni prvak u informatici.

Da je nadareno dijete, njegovi roditelji primijetili su još dok je Ivan bio beba.

"Počeo je slagati didaktičke igračke i s godinu dana, možda već i ranije, počeo je slagati puzzle. Brojevi i matematika su ga vrlo rano interesirali. U kolicima je umjesto igrački imao tipkovnicu", kaže Ivanova majka Ksenija Jambrešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se u osnovnoj školi informatika uči tek u 5. razredu, i to tek kao izborni predmet, roditelji su ga u prvom osnovne upisali u Zagrebački računarni centar. 

No, s djecom poput Ivana, škola će se od 2017. baviti više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to što će nadareni učenici moći preskakati razred, predmet u kojem su i više nego odlični, moći će slušati s učenicima viših rezreda.

"Drugim riječima, on bi i dalje ostao u svom odjeljenju u petom razredu, ali bi matematiku učio s onima koji su u sedmom ili osmom razredu", kaže Boris Jokić, voditelj Cjelovite kurikularne reforme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj reformi obrazovanja predlaže se i da nadarena djeca imaju svoje mentore.

"Mentori bi bili izvan samih škola iz akademske zajednice sa znanstvenih instituta, sa sveučilišta. Upravo na onaj način da se u domeni u predmetu u kojem je netko darovit, da mu se omoguće iskustva učenja i spoznaje koje nisu moguće u redovnom sustavu obrazovanja", objašnjava Jokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je prema nekim procjenama između jedan i tri posto nadarene djece kojoj bi se, slažu se i struka i roditelji, škola trebala posvetiti više.

"Djecu gledaju u kalupu, svi su isti, a dijete koje se ističe mora se snalazit okolo, van škole", kaže Ivanova majka Ksenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao i u Ivanovu slučaju, stručnjaci kažu, nadarenost djeteta prepoznaje se vrlo rano.

"Nadarenost u samom svom kontekstu ima konotaciju da je nešto na dar. I to što dobijemo na dar može biti lakše ili brže učenje jezika ili neke socijalne vještine. Roditelj to može prepoznati po tome što se ta djeca razlikuju od prosjeka", kaže pedagoginja Ivana Grabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za dvije godine, obrazovni sustav konačno bi ih trebao poticati da u svojim posebnostima budu još bolji.

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo