INICIJATIVA 'DOSTA JE!' / Od danas se prikupljaju potpisi za Mostovu referendumsku inicijativu: Evo za što točno i do kada možete potpisati

Image
Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Potpisi će se prikupljati od 4.prosinca do 18.prosinca, na oko 1200 lokacija diljem Hrvatske. Lokacije je stranka objavila i na službenim stranicama inicijative, koja se naziva 'Dosta je!'

4.12.2021.
9:57
Dusko Jaramaz / Pixsell
VOYO logo

Most je danas počeo prikupljati potpise za referendum protiv covid potvrda. Kako već neko vrijeme govore, ovime žele ukinuti "stožerokraciju", a potpise će prikupljati za dva pitanja.

"Prvo je pitanje ustavotvorno i ono se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1 Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, tražit ćemo odgovor na pitanje da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se riječ 'Stožer' briše", rekla je nedavno na konferenciji za medije Marija Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanje na 1200 lokacija

Potpisi će se prikupljati od 4.prosinca do 18.prosinca, na oko 1200 lokacija diljem Hrvatske. Lokacije je stranka objavila i na službenim stranicama inicijative, koja se naziva "Dosta je!".

"Sloboda nema cijenu. I zato se borimo. Protiv ugnjetavanja, protiv nejednakih kriterija, protiv licemjernih mjera. Referendum je jedini legitimni i ispravni način gašenja stožerokracije i vraćanja povjerenja u institucije. U institucije Države za koju se ginulo u Domovinskom ratu. Lomiti mogu, slomiti neće. Potpiši za referendum", napisali su jutros na društvenim mrežama inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča se pokrenula nakon što je sinjski gradonačelnik Miro Bulj odbio uvesti obavezne covid potvrde u gradsku upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izabran sam za gradonačelnika i od cijepljenih i necijepljenih i neću raditi diskriminaciju prema nikome. Ja sam gradonačelnik svih. Mene je narod izabrao, a narod su i cijepljeni ili necijepljeni", rekao je Bulj u razgovoru za Net.hr, dodajući da se u Sinju svi mogu cijepiti i testirati, no da on ljude ne želi dijeliti po covid potvrdama.

Premijera Andreja Plenkovića toliko je uzrujao neposluh Mire Bulja da je promptno naredio ministrima da mijenjaju zakon, što su oni i napravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAOS ZBOG COVID-POTVRDA /

Plenković zbog neposluha želi mijenjati zakon, Most traži referendum, ali stručnjak tvrdi da je stvar jasna: 'Ništa od toga'

Image
KAOS ZBOG COVID-POTVRDA /

Plenković zbog neposluha želi mijenjati zakon, Most traži referendum, ali stručnjak tvrdi da je stvar jasna: 'Ništa od toga'

Inicijativi pristupili brojni građani

No, Most je nakon toga najavio da kreću s prikupljanjem potpisa za referendum.

"Most pokreće inicijativu prikupljanja potpisa za organiziranje referenduma protiv uvođenja covid-potvrda kao uvjeta pristupa radnom mjestu i državnim i javnim institucijama. Inicijalni odbor zajedno s pravnim stručnjacima već se sastao, a trenutno smo u fazi preciznog definiranja referendumskog pitanja. Uskoro ćemo vas obavijestiti o svim detaljima inicijative. Most čvrsto staje u obranu ustavnih vrijednosti! Nećemo dopustiti da se naša ustavna prava krše proizvoljnim odlukama Stožera koji djeluje kao parapolitičko tijelo!", napisao je Božo Petrov tada na svojim društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativi su se priključili brojni građani, koji će u narednim danima volontirati na štandovima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo