PRAVILA NISU ISTA /

Oni imaju poseban dodatak na mirovinu: Primaju nešto manje od članova Vlade, ali zato žene...

Image
Foto: Igor Kralj/Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Inače, ovog je lipnja 'posebnu' mirovinu primilo 114 članova HAZU-a koji u prosjeku imaju 42 godine staža. Na toj su listi 53 žene i 61 muškarac, a njihove se mirovine itekako razlikuju

19.8.2024.
18:20
Igor Kralj/Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Umirovljenicima u rujnu stiže povećanje mirovina zbog usklađivanja s troškovima života. A redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, osim što dobivaju mirovinu po općem propisu, već godinama uživaju u posebnom dodatku zbog svojeg doprinosa znanosti i društvu.

Prema pisanju portala Mirovina.hr ti akademici u prosjeku dobiju 1.784,73 eura mirovine. To je prosjek prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a mirovine redovitih članova HAZU-a  često se mijenjaju. Oni imaju pravo na dodatak mirovini u visini utvrđene proračunske osnovice u Republici Hrvatskoj za godinu ranije u odnosu na godinu u kojoj ostvaruju pravo na mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZBOG USKLAĐIVANJA /

Od rujna rastu mirovine: 'Bit će iznad sedam posto, stiže i godišnji dodatak'

Image
ZBOG USKLAĐIVANJA /

Od rujna rastu mirovine: 'Bit će iznad sedam posto, stiže i godišnji dodatak'

Nemaju samo umirovljenici HAZU-a pravo na dodatak, nego to pravo imaju i članovi njihove obitelji nakon što redoviti član Akademije umre. Ipak, nemaju baš svi članovi HAZU-a pravo na dodatak. U njemu ne uživaju počasni i dopisni članovi te suradnici. Oni ne ulaze u kategoriju umirovljenika po posebnim propisima.

Inače, ovog je lipnja "posebnu" mirovinu primilo 114 članova HAZU-a koji u prosjeku imaju 42 godine staža. Na toj su listi 53 žene i 61 muškarac, a njihove se mirovine itekako razlikuju. Žene primaju 1.569,58, a muškarci 1.971,65 eura. Velika je razlika i u mirovini koju primaju 73 člana. Njihova mirovina iznosi 2.021,64 eura za 43 godine i dva mjeseca staža, što je samo 20 manje od iznosa kojeg dobivaju saborski zastupnici i članovi Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vlada u rujnu diže mirovine, a grade se i novi kapaciteti za starije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo