"REALNE CIJENE": / Bandić će omogućiti ilegalcima da vrlo povoljno otkupe gradske stanove

Image

Milan Bandić najavio je da će prodaja gradskih stanova početi 1. travnja, piše Večernji list.

18.12.2015.
17:14
VOYO logo

Time se želi riješiti problem ilegalno useljenih stanara koji će ovime moći kupiti gradski stan za 700 do 1200 eura po kvadratu. Godine 2013. Grad je odlučio da neće deložirati ilegalce već da će im ponuditi mogućnost plaćanja najamnine. Ugovori su potpisani na tri godine, javlja Večernji list.

Stan u centru za tek 1000 eura po metru četvornom?

"Stanovi su procijenjeni na 1600 do 1900 eura po kvadratu. Koji će bedak kupovati stan star dvadeset godina za 1800 eura po kvadratu kada može kupiti novi za 1000 eura", kazao je Bandić. Očekuje da će vještaci sada postaviti "realne cijene nekretnina", a on procijenjuje da će cijena biti 700 do 1200 eura po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve procjene temelji na evidenciji kupoprodajnih ugovora Gradskog ureda za imovinskopravne poslove, a prema kojima se stan u centru Zagreba može naći već za - oko tisuću eura po metru četvornom.

Ne mogu biti konkurentni

Stručnjak za socijalnu stanogradnju i profesor na Pravnom fakultetu Gojko Bežovan kaže da je rješavanje tog problema počelo prije deset godina kada je i on sudjelovao u kreiranju rješenja. Zastupao je model prodaje stanova po kojima bi "ilegalci" imali prednost pri kupnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba podvući crtu, ti su ljudi u stanovima od Domovinskog rata – 25 godina! To je pola aktivnog života čovjeka. Drugi način je taj problem rješavati putem suda, a znamo koliko to traje. U tim su pričama činjenice rata, svatko ima svoj problem koji bi morao dokazivati na sudu. Ja ne vidim drugo rješenje osim prodaje stanova. A onima koji nisu u mogućnosti otkupiti nekretninu treba ponuditi najam – mišljenja je profesor Bežovan, javlja Večernji list.

Prodajom praznih stanova riješio bi se problem skupog održavanja i plaćanja režija, tvrdi. Grad do sada nije mogao biti konkurentan u prodaji zbog, kako navodi, neracionalnog stava države u procjeni nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo