REAKCIJE NA ODVRATNI TRANSPARENT U ZAGREBU: / 'Ispod svake razine. Jeziv je događaj, poruka i namjera'; BBB-ovci se ispričali

Image
12.6.2020.
14:16
VOYO logo

Nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija sinoć snimljena u zagrebačkom naselju Kustošija gdje je skupina tamošnjih pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys pozirala s plahtom na kojoj je sprejem bilo napisano "Je**t ćemo srpske žene i djecu", stižu brojne reakcije. Svi su odreda zgroženi prizorom.

Image
DEGUTANTNI TRANSPARENT GRUPICE DINAMOVIH NAVIJAČA: /

'J***t ćemo srpske žene i djecu'

Image
DEGUTANTNI TRANSPARENT GRUPICE DINAMOVIH NAVIJAČA: /

'J***t ćemo srpske žene i djecu'

'Nadam se da će netko reagirati, Božinović recimo'

"Da naša policija manje mlati migrante na granicama, možda bi vidjela da neke ozbiljne probleme imamo na pljuvomet od Banskih dvora. Ovo je jedna od onih stvari koje možemo i moramo mijenjati u Hrvatskoj. To je naša odgovornost", napisao je bivši saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovac Peđa Grbin također je na Twitteru prenio objavu Srpskog narodnog vijeća o ovom gnusnom događaju te je napisao: "Ovo ću podijeliti s nadom da će netko, recimo Davor Božinović, reagirati sukladno zakonu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U državi koja predsjeda EU-om navijači gnjusno prijete djeci i ženama pripadnicima nacionalne manjine uz fašistički pozdrav za koji neki dužnosnici tvrde da ima 'dvostruke konotacije' i da se iznimno može upotrebljavati. Sramotno. Sve", napisala je na Twitteru bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je ispod svake civilizacijske razine'

Politolog Anđelko Milardović i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovacprokomentirali su za RTL ovaj događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ispod svake razine. Skretanje pozornosti s bitnih tema na prostakluk. To je prosto bezobrazno i ispod svake civilizacijske razine. To nije način", rekao nam Milardović za RTL.hr.

"Jeziv je taj događaj, jeziva je ta poruka i jeziva je namjera što se tom porukom želi postići. Strašno je što iza takve poruke postoji pozadina koju osiguravaju političke i pravosudne institucije ove zemlje koje za tu vrstu poruka pozadinu osiguravaju i one institucije koje bi trebale voditi računa o svetosti svega i svih, a nažalost to ne čine. Zbog nečinjenja imamo ovo što imamo, poruku koja širi strah, mržnju i koja najdirektnije potiče na nasilje. Traje tjednima, mjesecima, godinama, desetljećima. Pozadinu za te poruke osiguravaju mnogo moćniji i važniji od momaka i djevojaka. Ti se nisu ispričali, nego i dalje stvaraju pretpostavku za tu vrstu poruka", rekao je Pupovac za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirala i antifašistička liga

Iz Antifašističke lige osudili su u petak postavljanje transparenta kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom te ocijenili da mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca i novinara godinama stvaraju ozračje za takav rast primitivizma i mržnje.

Antifašistička liga u priopćenju je podsjetila na odluku Visokog prekršajnog suda koji je odbacio tužbu policije protiv Thompsona za uzvikivanje i poticanje publike da uzvikuje "Za dom spremni", obrazloživši je tvrdnjom "da je na koncertu vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili ni jednu pritužbu građana". Dakle, kršenja javnog reda i mira nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po toj logici, navodi Antifašistička liga, ni grupa Bad blue boysa, s transparentom "Jebat ćemo srpske žene i djecu" iznad natpisa "Dinamo svetinja", s kojim su mahali u Kustošiji u Zagrebu, na državno-katolički praznik Tijelovo, uz uzvike "Ubij", "Ubij", nisu kršili javni red i mir – na skupu je vladala pozitivna atmosfera i nitko od prisutnih nije protestirao.

"Da je netko protestirao, slično kao da netko protestira protiv uzvika 'Za dom spremni' na Thompsonovom koncertu, dobio bi argumente koji se saniraju na Hitnoj", stoji u priopćenju iz Antifašističke lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada će se", kažu, "svi zgražati nad vulgarnošću balavih ustašofila, nad količinom primitivnosti i mržnje koja stoji iza ovih poziva na ubijanja i silovanja" te poručili da bi se točkicama, umjesto vulgarne riječi, trebalo pisati mnoge izjave političara, biskupa, akademika, sudaca, novinara..., koje, kako dodaju, godinama stvaraju ozračje u kojem ovakvi "cvjetovi zla" prirodno proklijaju.

BBB Kustošija: 'Izgovora nema, ali to je djelo pojedinaca'

Oglasili su se i Bad Ble Boysi iz Kustošije i javno se ispričali zbog ovog primitivnog ispada "određenih pojedinaca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ekipa u ime BBB Kustošija vam se javno ispričavamo za poruku napisanu i objavljenu jučer. Poruka je za svaku osudu i izgovora nema, ali u našu obranu moram reći da to nije bilo djelo svih nas nego određenih pojedinaca koji su to dignuli bez da smo vidjeli što na njoj piše. Odgovorni za to će snositi posljedice, a vas molim da nam ne zamjerate, te da vam grupa ne padne u očima radi lošeg ponašanja pijanih klinaca i najgore od svega našeg propusta što to nismo odmah primijetili i zabranili im. Zagađeni smo svi tekstom poruke i još jednom isprike u ime svih", stoji u poruci koju je netko iz BBB-a poslao HOS-ovcu Damiru Markušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo