IZBOR ČELNIKA VRHOVNOG SUDA / Reakcije na odluku Ustavnog suda: Vladajući zadovoljni, oporba negoduje, Milanović još šuti...

Ustavni sud je presudio u polemici oko izbora šefa Vrhovnog suda

23.3.2021.
18:28
VOYO logo

Ustavni sud je presudio u polemici oko izbora šefa Vrhovnog suda. Odluka ne ide u korist predsjednika Republike koji, mišljenje je većina ustavnih sudaca, može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv.

Vladajući odluku pozdravljaju, oporba negoduje, predsjednik Zoran Milanović za sada šuti, a tko će biti nasljednik Đure Sesse, i dalje ostaje nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je presudio da je Zakon o sudovima u skladu s Ustavom. "Ustavni sud zaključio je da cijeli propisani postupak ne ugrožava predsjednika RH niti dovodi u pitanje njegovu Ustavnu ovlast kao jedinog predlagatelja predsjednika Vrhovnog suda Hrvatskom saboru", kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

Odluka nije bila jednoglasna

Predsjednik države i Sabor moraju surađivati, kaže Šeparović. No odluka do koje se došlo nakon nekoliko sati vijećanja nije bila jednoglasna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER U ČAKOVCU /

Plenković nakon odluke Ustavnog suda poručio Milanoviću: 'Tko je krenuo protuzakonitim putem, neka sad popravlja'

Image
PREMIJER U ČAKOVCU /

Plenković nakon odluke Ustavnog suda poručio Milanoviću: 'Tko je krenuo protuzakonitim putem, neka sad popravlja'

"To je jedno bogatstvo Ustavnog suda. Protiv su bili Kušlan, Abramović, Selanec, Antičević Marinović, a devet je bilo za. Mogu reći da Na mene i Ustavni sud nitko nema utjecaja pa ni  nikakvi kumovi", poručio je Šeparović. 

Kako do šefa Vrhovnog suda u situaciji gdje šef države ne prihavaća kandidate koji su se javili na javni poziv već predlaže profesoricu Zlatu Đurđević. "Može izabrati bilo kojeg kandidata, ali mora biti jedan od onih koji se prijavio na javni poziv", objašnjava Šeparović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Ustavni sud je rekao jedino logično

Sabor ili šef države - netko treba obavijestiti Državno sudbeno vijeće koje može ponavljati javni poziv, smatra većina s Ustavnog suda. Za premijera odluka sa suda onakva je kakvu je očekivao.

"Ustavni sud je rekao jedino logično. I dalje stojim pri ocjeni da je cijela priča isfabricirana i do toga nije trebalo ni doći. Protouzakonita procedura nije mogla rezlutirati ničim, a onaj tko je tim putem krenuo neka popravlja", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba nezadovoljna, predsjednik šuti

U SDP-u nezadovoljni nakon što su pozorno poslušali šefa Ustavnog suda.

"I mislim da je rekao glavnu riječ da su svi iznijeli argumente ali je većina  odlučila pa ćemo sljedeći put paziti kada budemo birali ustavne suce, ako budemo u prilici", kazao je SDP-ovac Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ove pozicije može se izaći ako se dva politička brda dogovore, vjeruje opozicija. 

"Ja bih rekao da je to sve predstava. Jasno je da dok ne sjednu Plenmović i Milanović nema dogovora oko Ustavnog suda. Smiješnmo je da Milanović kritizira Ustavni sud koji je skrojio s HDZ-om, to je bila trgovina", kaže Mostovac Nikola Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor Pantovčaka na odluku Ustavnog suda najavljen je za sutra. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo