'Manipulacija javnosti' / Razmnožili se HDZ-ovi botovi: Imitiraju ljude, veličaju Plenkovića i vrijeđaju oporbu

Image
Foto: Neva Zganec/Pixsell

Takvi pokušaji manipulacije nazivaju se 'astroturfingom'. Gong smatra da se radi o neetičnoj kampanji i manipulaciji javnosti. Umjetno se stvara dojam da postoji široka podrška vladajućoj opciji

20.2.2024.
16:28
Neva Zganec/Pixsell
VOYO logo

Jerko Jere Kotarac, Tino Topić Top i Tomo Toky Marinković samo su neki od profila koji 'lajkaju' objave službene Facebook stranice HDZ-a. Kako piše Gong, riječ je o stranačkim botovima, odnosno lažnim profilima koji uz to koriste i lažne fotografije.

Botovi automatizirano imitiraju ljudske aktivnosti, a pritom daju podršku HDZ-u, vrijeđaju opoziciju i manipuliraju građanima. Gongova analiza pokazala je da objave HDZ-a u kojima su vrijeđali lijevu opoziciju lajka i dijeli niz profila. Zajedničko im je da imaju mali broj pratitelja i aktivnosti. Na prvi pogled izgledaju kao privatni profili, svi su registrirani kao stranice. Njihov datum izrade se često ponavlja. Iako nisu aktivni na svojim profilima, često veličaju HDZ-ove odluke, a ujedno kritiziraju i vrijeđaju oporbe. "Oporbeni otpad", "Obični divljaci neartikuliranih zvukova", "Žele destrukciju RH", samo su neki od izdvojenih komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se profil registrira kao stranica, može lakše koristiti 'chatbot', odnosno automatizirano upravljati tom stranicom. Provlačenjem profilnih fotografija kroz Google Image search, Gong je utvrdio da nije riječ o izvornim fotografijama, već je riječ o profilima koji desecima godina plutaju internetom. Tako je profilna stranica Jerko Jere Kotarac zapravo preuzeta fotografija repera koji je objavljivao videozapise na YouTubeu.

Image
'mjerna jedinica za podvale' /

Milanović poslao urnebesno priopćenje: 'Plenković se utisnuo u Wikipediju političkog beščašća'

Image
'mjerna jedinica za podvale' /

Milanović poslao urnebesno priopćenje: 'Plenković se utisnuo u Wikipediju političkog beščašća'

Građanima je teško detektirati takvo ponašanje i zbog toga mogu dobiti lažan dojam o podršci određenim idejama i stavovima. Takvi pokušaji manipulacije nazivaju se 'astroturfingom'. Gong smatra da se radi o neetičnoj kampanji i manipulaciji javnosti. Umjetno se stvara dojam da postoji široka podrška vladajućoj opciji, unatoč brojim aferama koje prate Vladu Andreja Plenkovića. Sličnim metodama koristio se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Kao rezultat, čak 8.000 lažnih profila uklonjeno je s društvene platforme X.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković oštro o prosvjedu: 'Ovo je skup radikalne ljevice. Poruke su očito bile vulgarne, primitivne'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo