RAZLOZI ZA ZABRINUTOST: / Nastavio se pad prometa u trgovini na malo, a u jednom sektoru ovakav pad nije bio od 2009. godine

Image

Razlog za zabrinutost je, osim loših turističkih pokazatelja, i činjenica da je u svibnju u Hrvatskoj industrijska proizvodnja potonula 12,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine

1.7.2020.
8:48
VOYO logo

Unatoč tome što su u Hrvatskoj krajem travnja i početkom svibnja popustile epidemiološke mjere, nastavljen je pad prometa u trgovini na malo i dvoznamenkasti pad industrijske proizvodnje, piše Novi list.

Ti pokazatelji što ih je jučer objavio Državni zavod za statistiku, prema pisanju lista, nisu nikakvo iznenađenje jer se očekuje da bi najveći udar korona krize u Hrvatskoj mogao biti baš u drugom tromjesečju, odnosno u razdoblju od početka travnja do kraja lipnja, a europska komisija predvidjela je da će hrvatsko gospodarstvo u tom kvartalu imati najveći pad u EU-u od čak 20,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potonula industrijska proizvodnja

Razlog za zabrinutost je, osim loših turističkih pokazatelja, i činjenica da je u svibnju u Hrvatskoj industrijska proizvodnja potonula 12,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U travnju je pad bio 11 posto i to su najveći minusi u industrijskoj proizvodnji nakon pada od 13,3 posto u lipnju 2009. godine. No, nije za stalni pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj kriva isključivo koronakriza jer industrija pada još od studenoga prošle godine, odnosno u padu je već sedam mjeseci samo ga je epidemija ubrzala.

Image
KRIZA DOLAZI: /

Jesmo li spremni za život poslije korone? Povratak na staro neće spasiti ekonomiju

Image
KRIZA DOLAZI: /

Jesmo li spremni za život poslije korone? Povratak na staro neće spasiti ekonomiju

Što se tiče prometa u trgovini na malo, on je u svibnju pao 7,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je ipak manji pad nego u travnju, kad je promet pao za četvrtinu, ali su sve trgovine, osim onih prehrambenom robom i ljekarni, bile zatvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih pet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo pao je za 6,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo