RAZDJELNICI IPAK NISU PROŠLOST? Ministar Ćorić: / 'Ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti njihove ugradnje'

Image
Foto: Screenshot/Nova Tv

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostovao je u Dnevniku Nove Tv gdje je večeras najavio da se neće odustati od ugradnje razdjelnika.

20.11.2017.
22:46
Screenshot/Nova Tv
VOYO logo

"U posljednjih nekoliko godina nismo bili svjedoci značajnijih ulaganja u energetiku u Hrvatskoj. Sustav obnovljivih izvora energije odnosno stimulacijom obnovljivih izvora energije bio je krajnje zapušten, što je rezultiralo odlukom o povećanju naknade za obnovljive izvore energije. Sustav gospodarenja otpadom je u krajnje nezavidnom stanju. Procesi prikupljanja i odvajanja otpada u Hrvatskoj, kad sam preuzeo dužnost ministra, nisu bili niti do kraja promišljeni . U izradama smjernica za gospodarenje otpadom za jedinice lokalne samouprave, one nisu postojale. Što se tiče centara za gospodarenje otpadom kao definitivno vrlo bitnih dionika u procesu ukupnog gospodarenja otpadom, i taj proces, odnosno proces njihove izgradnje je u dosta nezavidnoj situaciji", nabrojio je neke od problema u svom sektoru, ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.

Image
STUDIJA UGLEDNOG INSTITUTA OTKRILA NEUGODNU ISTINU O RAZDJELNICIMA: /

Ukida se obveza njihove ugradnje u stanove

Image
STUDIJA UGLEDNOG INSTITUTA OTKRILA NEUGODNU ISTINU O RAZDJELNICIMA: /

Ukida se obveza njihove ugradnje u stanove

Gostujući u Dnevniku Nove Tv govorio je i o najavi da se ide u otkup Ine, od čega je prošlo godinu dana, a do danas se ništa nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Problem razdjelnika je slučajno došao do ove Vlade'

Ćorić je rekao kako je u tijeku priprema dokumentacije koju će zatražiti od potencijalnih konzultanata da izađu s prijedlozima pred RH te kako "očekuju pomoć u procjeni vrijednosti Ine kao kompanije čije dionice žele otkupiti od mađarskog Mola i pomoć u pronalasku novog strateškog partnera".

Na pitanje je li prodaja dijela dionica HEP-a rješenje za otkup Ine, Ćorić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih povezivao ta dva procesa. Eventualni IP HEP-a je proces o kojem treba promišljati na drugačiji način. U jednoj fazi promišljalo se kako isfinancirati, a ne povećanjem javnog duga, otkup dionica Ine od mađarskog Mola. S vremenom su dozrele neke druge ideje i iznalazak strateškog partnera, posebice u kontekstu činjenice da se energetska pozicija Hrvatske u kontekstu cijele EU, sve je kompleksnija i mislimo da će Ina puno bolje funkcionirati uz potencijalnog strateškog partnera".

102.000 kućanstava ima ugrađene razdjelnike

Ministar se osvrnuo i na problem razdjelnika, koji nikako da se riješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jedan od problema koji su slučajno došli i do ove Vlade, odnosno do mene kao ministra. Prema informacijama s kojima raspolažem oko 102.000 kućanstava ima ugrađene razdjelnike. 50-ak tisuća kućanstava nema ugrađene razdjelnike. Želim naglasiti da ne postoje nedvojbeni dokazi o štetnosti, odnosno o negativnim posljedicama ugradnje razdjelnika. Rješenje ovog problema vidimo u izmjenama i dopunama zakona o toplinskoj energiji i pravilnika kojima ćemo urediti ovo pitanje, tehniku ugradnje, kontrole i niza drugih pitanja po pitanju razdjelnika. Koncept ugradnje razdjelnika nije koncept od kojeg se u ovom trenutku odustalo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo