Dunja Marušić Brezet / Ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu: 'Ne znam hoće li prijemni riješiti inflaciju petica, ali će se pravednije upisivati'

Marušić Brezet kaže da bi upis bio pravedniji kad bi sve srednje škole provoditle prijemni ili da se on unificira u obliku male mature

14.2.2022.
21:00
VOYO logo

Promjene pri upisu u srednje škole - cilj prijedloga Ministarstva obrazovanja je, kako tvrde, uvesti više reda među velikim brojem odlikaša. Sve srednje škole moći će provoditi prijemne ispite, a u slučaju istog broja bodova prednost će imati učenik koji bolje riješi prijemni ispit. 

Posebni elementi vrednovanja, odnosno zdravstvena teškoća ili otežani uvjeti obrazovanja, više se ne bi bodovali, ali uzimali bi se u obzir u slučaju izjednačenog broja bodova među kandidatima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić detalje o svemu doznala je od Dunje Marušić Brezet, ravnateljice Prve gimnazije u Zagrebu.

"Prva gimnazija u Zagrebu je zadnje dvije godine imala prijemni za prirodoslovno-matematički smjer za koji smo imali najveću navalu. Prije tri godine smo imali situaciju kada smo imali 26 upisnih mjesta, a prijavilo se 47 učenika koji su imali maksimalna broj bodova. Morali smo ih primiti i formirati dva razreda. To nam je prouzročilo probleme prostorne i kadrovske, nije bilo moguće da se nastavi s takvom praksom. Postojala je mogućnost da iduće godine upišemo 3 ili 4 razreda, pa smo uveli primjeni. Zadovoljni smo s tim da prijamni kakav je bio do sada nije dosegao rezultate kojima smo se nadali", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li imali situaciju da učenik riješi sve točno, a ne može upisati njihovu školu:  "Možda ne sve točno, ali s obzirom da je bio maksimalan broj bodova 5, a zadaci su bili 0,25, imali smo učenike s 4,75 bodova, što je gotovo maksimum i jako malo učenika riješi tako, a zbog slabih ocjena u osnovnoj nisu uspjeli preskočiti one koji su došli s peticama iz osnovne a u prijemnom su bili daleko lošiji."

Image
plan ministarstva /

Udar na učenike s prosjekom 5.0: Stiže velika promjena kod upisa u srednje škole

Image
plan ministarstva /

Udar na učenike s prosjekom 5.0: Stiže velika promjena kod upisa u srednje škole

Komentirala je i hoće li novi sistem riješiti problem superodlikaša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petica ne dolazi i svake škole s jednakom vrijednošću pa čak i unutar svake škole jer to ovisi o mnogo faktora. Ne znam hoće li to riješiti inflaciju petica, ali će se pravednije upisivati. Ideja da se poveća broj maksimalnih bodova na prijemnom na 10 je dobrodošlo i mogu se anulirati ocjene ako nisu zaslužene. Ako su zaslužene to se i na prijavnom pokaže. Preklani je samo jedna djevojka zahvaljujući prijemnom i izvrsnom rezultatu, a imala je četvorke iz osnovne, ali se zahvaljujući prijamnom upisala kod nas", kazala je. 

Marušić Brezet kaže da bi upis bio pravedniji kad bi sve srednje škole provoditle prijemni ili da se on unificira u obliku male mature. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe i da je u Zagrebu situacija takav da učenici idu pisati više prijemnih ispita. 

"Sličan profil djece ima mogućnost i želju upisati nekoliko škola koje provode prijemni, pa smo bili u situaciji da se kao škole dogovaramo da nismo svi u isto vrijeme, ali djeca unutar jednog dana idu na dva prijemna", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da će se više škola odlučiti za prijemne ispite. 

"Prijedlog novog pravilnika predviđa da nije nužno imati jako malu razliku među učenicima koji su se upisivali nego da svaka škola može sama za sebe odlučiti. Mislim da će mnogi posegnuti za tim", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo