RAVNATELJI SU JAKO ZABRINUTI: / 'Ishitreno se vraća učenike u školu, osobito one najmlađe. Ovaj virus neće samo nestati...'

Image

Oštećenja od potresa nisu jedini problem koji muči ravnatelje - velik broj škola nema dovoljno čistačica niti kada je u pitanju redovno čišćenje prostora

30.4.2020.
9:40
VOYO logo

Tek 11 dana dijeli škole od njihova ponovnog otvaranja, a puno pitanja o tome imaju i ravnatelji i roditelji. Tapkanje u mutnom je ono što se trenutačno događa jer ravnatelji ne mogu puno informacija dati roditeljima učenika zbog toga što ni oni nisu do kraja upoznati s tim kako će sve izgledati.

Na čelu OŠ Gustava Krkleca u zagrebačkom naselju Travno je ravnateljica Marija Luković koja kaže da se pitanja roditelja najviše baziraju na upisima u prvi razred i što će s tim biti. Ravnateljica veli da o tome oni nemaju informacija, no kada je u pitanju sve ostalo - pripremit će, samo su potrebne jasne upute što i kako trebaju raditi jer imaju dovoljno nastavnog i nenastavnog osoblja. Ravnateljica kaže da očekuju da će na nastavu doći od 120 do 130 učenika što čini trećinu u prva četiri razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekamo upute Ministarstva, no već smo pripremili dezinficijens, stigla je i prva pošiljka maski i rukavica, a naručili smo još. Ako će biti uputa da ne bude više od desetero djece po razredu, plus učiteljica, možemo se organizirati jer imamo dovoljno učionica, s obzirom na to da se viši razredi zasad ne vraćaju. Imamo i vrt u kojem ćemo urediti vanjsku učionicu, prema preporuci da učenici što više budu vani. Učionice su već očišćene, treba ih još jednom dezinficirati. U našoj školi zaposleno je osam spremačica, te ih ima dovoljno da pokriju povećane potrebe za čišćenjem. Podijelit ćemo ih u dvije skupine. Pripremljena je i kuhinja, koja će od prvog dana normalno raditi zbog produženog boravka... pitanja je još jako puno", kazala je ravnateljica Luković za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANKETA O POVRATKU U ŠKOLU: /

Čak 80 posto roditelja u Zagrebu neće poslati djecu na nastavu 11. svibnja?

Image
ANKETA O POVRATKU U ŠKOLU: /

Čak 80 posto roditelja u Zagrebu neće poslati djecu na nastavu 11. svibnja?

Ravnatelji su zabrinuti - neke škole su oštećene u potresu dok u nekima manjka čistačica

Nacionalni stožer civilne zaštite trebao bi danas dati odgovore na pitanja koliko će djece doći, kako će učitelji paralelno držati nastavu u učionicama i online te hoće li biti dovoljno nastavnika ako dođe više djece. Poslije objave Stožera, ministrica Blaženka Divjak trebala bi imati online sastanak sa svim ravnateljima. Ono što je danas poznato jest da u škole ne smiju dolaziti učenici s respiratornim problemima ili oni koji su to jutro imali povišenu temperaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, u školu ne bi trebali doći učenici kojima netko od članova obitelji ima respiratorne probleme ili temperaturu kao ni đaci koji imaju autoimunu bolest. Ministrica znanosti i obrazovanja kazala je kako ne očekuje da će biti škola koje neće imati mogućnost pridržavanja epidemioloških mjera. Ipak, ravnatelji su zabrinuti, osobito oni u Zagrebu čije su škole oštećene u potresu prije mjesec dana. Tako OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu ima narančastu naljepnicu pa se učenici tamo ne bi trebali vratiti na nastavu.

Oštećenja od potresa nisu jedini problem koji muči ravnatelje - kako piše 24sata, veliki broj škola nema dovoljno čistačica niti kada je u pitanju redovno čišćenje prostora. Kako će se taj problem riješiti nitko ne zna jer država dopušta zapošljavanje malog broja nenastavnog kadra. Portal 24sata javlja da u školama kao što je OŠ Milana Langa u Bregani, u kojoj se nalaze dvije područje škole, čistačicu voze kombijem od zgrade do zgrade kako bi sve očistila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neki roditelji ne shvaćaju da koronavirus neće samo nestati'

Puno je roditelja koji nipošto ne žele svoju djecu poslati u školu, sudeći prema prvim informacijama Grada Zagreba i podacima koje su prikupili ravnatelji. Djecu u školu neće poslati čak polovica roditelja, a oni koji se još uvijek premišljaju i nisu sigurni što učiniti zovu učitelje i ravnatelje.

"Često nas zovu roditelji s raznim pitanjima. Neki uistinu ne shvaćaju kako koronavirus nije nešto što će samo nestati. Neki roditelji govore kako svoju djecu neće slati u školu dok broj oboljelih ne padne na nulu. Međutim, koronavirus nije nešto što će samo nestati. Svake se godine borimo s gripom i drugim bolestima. Trebamo se prilagoditi novom načinu života uz oprez. Kada dobijemo cjepivo sve će biti lakše i trenutačno stanje treba shvatiti ozbiljno i njemu se prilagoditi. Roditelji dobivaju razne informacije preko raznih stranica na internetu i zato mnogi imaju pogrešnu sliku o budućnosti u ovoj borbi. Planiram organizirati roditeljske sastanke u manjim skupinama kako bismo roditeljima mogli objasniti trenutačnu situaciju i na koji bismo način primijenili mjere koje će nam biti zadane, a i kako bismo im mogli odgovoriti na pitanja. Mi smo škola koja zbog malo učenika uistinu ima mogućnost primjene svih mogućih mjera zaštite pa straha ne treba biti", rekao je za 24sata ravnatelj OŠ Dalj Marko Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

13.03.2020., Pula - Sve osnovne, srednje skole i fakulteti u Puli zatvoreni do daljnjeg.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Božo Ujević, ravnatelj OŠ Kman-Šine u Splitu, smatra da vrijeme za povratak najmlađih đaka još nije došlo. Kako kaže, tehnički bi se nastava mogla organizirati kada je u pitanju distanca u razredu, dezinfekcija prostora i tople vode, međutim, problem vidi u nečemu drugome.

"Kako djetetu u prvom ili drugom razredu objasniti poštivanje socijalne distance? Djeca nižih razreda su zaigrana, zanesena, premali su da bi shvatili socijalnu distancu koju moraju poštivati u odnosu na svoje školske prijatelje", rekao je ravnatelj iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelji misle da su se samo osmaši trebali vratiti

Još nije poznato kako će učitelji raditi i hoće li nastavu izvoditi i uživo i online. To bi trebalo ovisiti o tome koliko će učenika dolaziti u školu i zato i zbog drugih nedoumica i pitanja čekaju upute Ministarstva. Kako piše 24sata, učitelji će morati doći na svoje ravno mjesto neovisno o tome jesu li kronični bolesnici. U tom slučaju smiju samo koristiti bolovanje. Nejasno je kako se misli organizirati nastava i "uživo" i online, no kažu da će raditi oboje ako za tim bude potrebe. Ravnatelji pak razmišljaju da u razrede postave kamere.

Image

30.03.2020., Bjelovar - Skola za zivot online uslijed koronavirusa. Ucenici se privikavaju na nove uvjete ucenja u izolaciji kod kuce. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Ravnatelj Ujević smatra da ne bi bilo fer da učitelji predaju u razredu pa zatim od kuće te da treba vidjeti kako će Sindikat na to reagirati. Ravnatelji se slažu da je tu puno nedorečenih stvari pa misle da se ishitreno vraća učenike u školu, osobito one najmlađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije još vrijeme za povratak u školu ove skupine učenika. Ako se razmišljalo o povratku onda su to trebali biti učenici osmih razreda iz više razloga. Da se još malo radi s njima, da im se da mogućnost popraviti koju ocjenu, da im se daju upute za upise u srednju školu", misle ravnatelji.

Kada budu imali više informacija, prenijet će ih roditeljima jer ni oni trenutačno ne znaju mnogo više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo