'HEROJ VILI' NA IZLAZNIM VRATIMA? / Šuška se, šuška: Navodno se i Berošu trese 'stolica'. Novi ministar zdravstva bit će današnji šef jedne zagrebačke bolnice?

Image
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Za sada se samo nagađa kome bi se još premijer Andrej Plenković mogao zahvaliti, a po kuloarima se priča da bi se među 'otpisanima' mogao naći i ministar zdravstva Vili Beroš. Nagađa se već i o osobi koja bi mogla zasjesti u ministarsku fotelju umjesto Beroša

30.3.2022.
16:00
Patrik Macek / Pixsell
VOYO logo

Nakon brojnih afera koje su zadesile vladajuću stranku, premijer Andrej Plenković najavio je da će prije Uskrsa doći do rekonstrukcije Vlade. Plenković bi prema nekim navodima mogao promijeniti četiri do sedam ministara.

U medijima se jučer pojavila informacija da bi u rekonstrukciji Vlade mogao otići ministar Tomislav Ćorić, a da bi ga mogao zamijeniti bivši kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović. Iako za sada nitko nije potvrdio te informacije, navodno su one točne te je Filipović, prema riječima naših izvora iz vladajuće koalicije, zaista u igri da sjedne u ministarsku fotelju. Filipović je trenutno zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba te član Nadzornog odbora Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMIŠLJANJE, OSVJEŽAVANJE… /

Uzalud Plenković to opisuje slatkim riječima: Počinje krpanje olinjale Vlade s mnogo pozadinskog trgovanja

Image
PROMIŠLJANJE, OSVJEŽAVANJE… /

Uzalud Plenković to opisuje slatkim riječima: Počinje krpanje olinjale Vlade s mnogo pozadinskog trgovanja

Lukšić umjesto Beroša?

Za sada se samo nagađa kome bi se još premijer Andrej Plenković mogao zahvaliti, a po kuloarima se priča da bi se među 'otpisanima' mogao naći i ministar zdravstva Vili Beroš. Nagađa se već i o osobi koja bi mogla zasjesti u ministarsku fotelju, a iz redova vladajuće koalicije neslužbeno doznajemo da se priča kako bi Beroša navodno mogao zamijeniti ravnatelj KB Dubrava, prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med.

Iako se Lukšićevo ime tek spominje po kuloarima, činjenica je da premijer Andrej Plenković posljednjih mjeseci nije nešto pretjerano zadovoljan aktualnim ministrom zdravstva, koji je fotelju preuzeo od Milana Kujundžića. Odmah na početku njegovog ministarskog mandata svijetom je zavladala pandemija koronavirusa, koja je dotukla naš ionako utučen zdravstveni sustav u kojem je Vili Beroš trebao napraviti reda. Od njega se očekivalo da konačno donese dugoočekivanu reformu zdravstva, no Vili Beroš nije uspio ispuniti ta očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jeku koronakrize, Beroš je prošao put od "heroja Vilija" do najomraženijeg ministra Plenkovićeve Vlade, a vrhuška stranke navodno nije bila sretna kako je ministar upravljao koronakrizom. Pandemija koja je pala u drugi plan, razotkrila je nagomilane probleme koje Beroš nije uspio riješiti. Osim već spomenute reforme zdravstva, sada ga pritišću i 'hitnjaci', koji su zbog loših uvjeta rada s kojima se suočavaju najavili prosvjed na Markovom trgu. Upućeni u stranačke prilike svojevremeno su nam govorili da Beroša "iznad vode" drži ogromni broj preferencijalnih glasova koje je dobio na parlamentarnim izborima 2020. godine u 10. izbornoj jedinici. Beroš ih je tada osvojio čak 35.678.

Image
Foto: Robert Anic / Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš

Zbog lošeg financijskog stanja u resoru, Beroš je dobio packe i od ministra financija Zdravka Marića, koji ga je "oprao" tijekom sjednice saborskog Odbora za zdravstvo na temu "Hitna potreba reforme zdravstvenog sustava". Marić je mislio da su kamere ugašene, no sve se prenosilo na njihovom YouTube kanalu, pa je cijela Hrvatska imala prilike čuti njegov monolog. "Ne možemo više. Teško mi je, nisam dovoljno pametan da bih objasnio kako to u covid godini toliko rastu troškovi za lijekove, pa i ove posebno skupe. Svi živi rastu, a imamo podatke o smanjivanju medicinskih zahvata", kazao je između ostalog Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljedeći korak mora biti reforma, nešto što će Ministarstvo zdravstva predložiti. Ako ostane ovakva dinamika, mi smo za godinu dana na istom i nismo ništa napravili. Podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji", konstatirao je tada ministar financija.

Ravnatelj 'blizak Andreju'

Ivica Lukšić ravnateljem KB Dubrava imenovan je u jeku koronakrize, a bio je i koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 u Kliničkoj bolnici Dubrava. Tjednik Nacional o Lukšiću je pisao u studenom 2020. godine, prije nego je postao ravnatelj bolnice. Za njega su tada kazali da je "kandidat kakav bi odgovarao premijeru Plenkoviću", a izvor blizak vrhu Vlade Lukšića je opisao kao "perfektnog maksilofacijalnog kirurga i pouzdanog čovjeka izvrsnih organizacijskih sposobnosti, usto bliskog Andreju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Ivica Lukšić i Andrej Plenković

Lukšić je član HDZ-a od 2016. godine, a to se doznalo nakon trakavice koja se vodila oko njegovog imenovanja ravnateljem KB Dubrava. Doznalo se tada i da su Lukšić i Plenković u nekom dalekom srodstvu, a iz Vlade su za 24sata pojasnili i u kakvom točno.

"Plenkovići potječu s Hvara, a Lukšići s Brača. Pokojna supruga Plenkovićevog strica i Lukšićeva majka su obje s Brača i one su rođakinje. Plenkovićev stric i njegova pokojna supruga, koja je bila u srodstvu s Lukšićevom majkom, imaju dvoje djece i oni su prvi premijerovi rođaci. Pojednostavljeno, prvim rođacima premijera Lukšić je drugi rođak po lozi njihove pokojne majke", pisale su 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Lukšića je na čelu KB Dubrava navodno želio upravo Vili Beroš, i to kao svojevrsnu "branu" od kadrova Milana Kujundžića. Sada pak se nagađa da bi navodno upravo on mogao biti osoba koja će zamijeniti aktualnog ministra, koji se, evidentno, nije nešto pretjerano dobro snašao u ozbiljnom resoru kakvo je zdravstvo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo