KAŽU DRŽAVA FUNKCIONIRA... / Ravnatelj KBC-a Split šokirao odlukom: Medicinskim sestrama i primaljama zabranio da daju otkaze

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Ravnatelj Julije Meštrović svoju kontroverznu odluku objasnio je time što KBC-u Split trenutno nedostaje čak 595 medicinskih sestara i tehničara te primalja

12.10.2022.
17:10
Ivo Čagalj/Pixsell
VOYO logo

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović donio je odluku kojom zabranjuje medicinskim sestrama i tehničarima te primaljama da daju otkaz, a odluku je obrazložio nedostatkom spomenutog kadra, pišu 24 sata.

''Zabranjuje se sklapanje sporazuma o prestanku radnog odnosa osim u slučaju potrebe sklapanja istog zbog odlaska u mirovinu kao i u slučaju davanja suglasnosti poslodavca za prelazak radnika iz jedne zdravstvene ustanove u drugu zdravstvenu ustanovu ili Zavod na odgovarajuće poslove'', stoji u prvoj točki odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GORE NEGO PRIJE TRI GODINE /

Problemi za zdravstveni sustav: Hrvatskoj nedostaje 4000 medicinskih sestara i 2000 liječnika

Image
GORE NEGO PRIJE TRI GODINE /

Problemi za zdravstveni sustav: Hrvatskoj nedostaje 4000 medicinskih sestara i 2000 liječnika

KBC-u Split nedostaje 595 medicinskih sestara i primalja

U drugoj se pojašnjava da se zabrana iz 1. točke odnosi na medicinske sestre/tehničare (SSS, VSS) i primalje (SSS, VSS), a u trećoj - da vrijedi do opoziva.

''KBC Split je dužan pacijentima pružati najbolju moguću kvalitetu zdravstvene skrbi. Prema Pravilniku o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u ovom trenutku u KBC-u Split nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva, ukupno 595 medicinskih sestara/tehničara i primalja. Istodobno u cijeloj Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara, a naši natječaji za prijem su stalno otvoreni. U opisanim okolnostima je zbog organizacije službe o kojima ovisi njega i skrb o bolesnicima nemoguće je raskidati radni odnos očekujući odlazak s dužnosti iz KBC-a Split u roku od nekoliko dana. Naravno da radnik slobodno prekida radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka. Zbog toga je jedini motiv donošenja ove odluke da radnik ostaje na svom radilištu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba radnikovim odlaskom i tako omogući kontinuitet skrbi o našim pacijentima. Ni u kom slučaju ne postoji pravo na otpremninu nego samo u slučaju kad poslodavac otkazuje ugovor o radu'', dodatno je objašnjeno u dopisu iz KBC--a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat: Odluka je bespredmetna i neprihvatljiva

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara kaže da Ugovor o radu predstavlja dvostrani pravni posao koji, kao i bilo koji drugi ugovor obveznog prava, može biti raskinut ili otkazan.

''U slučaju kada jedna od ugovornih strana ne prihvaća prijedlog druge ugovorne strane za sklapanjem sporazuma o prestanku ugovora o radu, ugovorna strana koja želi da radni odnos prestane i dalje ima pravo i mogućnost jednostrano otkazati ugovor o radu na način i pod uvjetima uređenima Zakonom o radu. … Dakle, sporazum o prestanku ugovora o radu ne predstavlja otkaz, već poseban način prestanka ugovora o radu, makar se u praksi često, ali pogrešno, koristi naziv 'sporazumni otkaz'", kazala je Prašnjak za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga sindikat kojemu je Prašnjak na čelu, odluku KBC-a Split smatra bespredmetnom, a neprihvatljivim drže da se takva odluka odnosi isključivo na medicinske sestre i medicinske tehničare te primalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo