EUROPU STIŽU TEŠKI DANI / 'Moguće je da će Vlade davati nepopularne upute, par - nepar vožnje, redukcije struje i slično...'

Image
Foto: Pixsell/Matija Habljak

Europska unija poduzima korake u smjeru da se skladišta popune tako da imamo 90 posto zaliha plina za iduću zimu, rekla je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu

9.3.2022.
16:19
Pixsell/Matija Habljak
VOYO logo

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan komentirala je najnovije sankcije koje je donijela Europska komisija protiv Rusije te posljedice koje one ostavljaju na Europsku uniju, javlja N1.

“Europska komisija je izašla s novim paketom mjera. To je sada već četvrti korak. Krenulo se prvo s određenim financijskim sankcijama prema dijelovima Rusije, nadalje se išlo sa sankcijama prema Vladimiru Putinu i najodgovornijim osobama te dijelu gospodarstvenika koji imaju određenu ulogu. Nadalje se išlo u blokadu SWIFT-a, a sada se sankcije šire na Bjelorusiju te se širi ta crna lista ljudi koji su pod sankcijama, oko 900 ih je trenutno na popisu”, kazala je Biljana Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalihe plina za iduću zimu

Europska unija poduzima korake u smjeru da se skladišta popune tako da imamo 90 posto zaliha plina za iduću zimu.

“Njemački kancelar je prije dva dana rekao da Njemačka, odnosno EU, ne može u ovom trenutku samo tako presjeći kao sjekirom dotok ruskog plina jer bi to izazvalo previše negativnih posljedica, ali ide se prema tome da više nikada u budućnosti netko ne može uvjetovati, te da drži prst na nečemu što je toliko važno”, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleni plan ovom je situacijom dobio dodatan poticaj. “Potpredsjednik EK, koji je zadužen upravo za Green Deal, rekao je da će to biti krvav posao, da nas čeka jedan težak posao. U europskim medijima se može pročitati da je moguće da će Vlade davati nepopularne upute, pogotovo u zapadnoj Europi. Građani ne vole da im se kažu da se odriču nečega s čim žive desetljećima. Kod nas će možda, pogotovo starijim generacijama, biti lakše shvatiti. Par-nepar vožnje, redukcije struje i slično”, rekla je Borzan.

Izuzetno bitna stvar koju su socijalisti i demokrati predlagali da krenemo u zajedničku nabavu plina. Time smo konkurentniji i postižemo nižu cijenu i onda mi mali ćemo se na taj vlak ušlepati da bi dobili jeftiniju energiju, otkrila je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija se mora odlučiti

Što se Srbije tiče, treba znati da je u Srbiji sada predizborna kampanja. „Nadam se da će se nakon izbora neke stvari promijeniti. Sada će se vjerojatno morati opredijeliti. Bliski su Rusiji, no izdašna sredstva dobivaju iz Europske unije, više nego iz Rusije i Kine, suprotno mišljenju većine građana”, rekla je, dodajući da jednako kako su se uvodile sankcije za Bjelorusiju, tako će se tretirati i Srbija. “U prvom redu uskraćivanjem sredstava, a onda možda i nekim sankcijama”, kazala je.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo