A RASTE I MINIMALAC / Hrvati, ovo su promjene koje se tiču vaših plaća od 1. siječnja: Ukida se prirez, veći osobni odbitak, manji doprinosi...

Image
Foto: Profimedia

Neto minimalac će u novog godini iznositi oko 677 eura, a stupaju na snagu i izmjene zakona u sklopu porezne reforme, uključujući i one koje utječu na obračun plaće

21.12.2023.
6:45
Profimedia
VOYO logo

>>> Nova godina donosi brojne novosti za hrvatske građane. U velikom specijalu Net.hr-a 'Što nas čeka u 2024. godini' svaki dan ćemo objavljivati kakve promjene stižu.

U sklopu Vladine porezne reforme, od 1. siječnja 2024. mijenja se devet poreznih zakona, uključujući i one koji utječu na obračun plaće. Uz to, Vlada je Uredbom o visini minimalne plaće za 2024. godinu povećala minimalnu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge važne promjene uključuju smanjenje opterećenja za najniže plaće i ukidanje prireza, a tu su i promjene koje se tiču napojnica. Ove izmjene dovest će do povećanja neto plaća radnika, najviše kod onih koji imaju niže plaće. Osim toga, od 1. siječnja mijenja se dob umirovljenja za žene. Niže donosimo pregled svih najvažnijih promjena.

Minimalna plaća raste za 140 eura bruto

Vlada je donijela Uredbu o visini minimalne plaće za 2024. godinu kojom se ta plaća određuje u iznosu od 840 eura bruto, a neto minimalac trebao bi biti oko 677 eura. Sadašnji iznos minimalne plaće je 700 eura bruto, tako da minimalac raste za 140 eura bruto ili 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
puni ko brod ili... /

Sjeda li i vama ovoliko na račun? Objavljeno koliko iznosi prosječna plaća u Zagrebu. Neki dobivaju i 2157 eura mjesečno

Image
puni ko brod ili... /

Sjeda li i vama ovoliko na račun? Objavljeno koliko iznosi prosječna plaća u Zagrebu. Neki dobivaju i 2157 eura mjesečno

Porez na dohodak

Što se tiče poreza na dohodak, osnovni osobni odbitak iznosit će 560 eura, a bit će povećani i iznosi osobnog odbitka za uzdržavane članove te invalidnost/tjelesno oštećenje koji se izračunavaju primjenom propisanih koeficijenata. Prag za primjenu više stope poreza na dohodak iznosit će 50.400 eura, odnosno 4200 eura mjesečno.

Povećane su propisane porezne stope koje se primjenjuju pri oporezivanju konačnih dobitaka, a mijenjale su se i odredbe koje utječu na napojnice koje će se moći ostavljati i putem kartica. Neoporezivi dio napojnica je 3360 eura godišnje, a iznad propisanog iznosa se oporezuju kao konačan drugi dohodak po stopi od 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doprinosi

Umanjena je mjesečna osnovica za obračun doprinosa za MIO 1. stup. Za bruto plaću do 700 eura fiksna olakšica iznosi 300 eura, a za plaće od 700,01 do 1300 eura olakšica se postupno smanjuje. Ovo smanjenje vrijedi samo za prvi mirovinski stup, a ne odnosi se na doprinos za drugi stup niti na doprinose koji se obračunavaju na plaću, kao npr. zdravstveno osiguranje.

Neoporezivi primici

Pravilnikom o porezu na dohodak čije su izmjene i dopune objavljene početkom prosinca u Narodnim novinama, a većina ih stupa na snagu početkom iduće godine, zaposlenicima će u brojnim kategorijama porasti iznosi neoporezivih primitaka koje im poslodavci mogu isplatiti. Maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za radne rezultate, što se odnosi na dodatnu plaću ili dodatke plaći, raste s 995,43 eura na 1120 eura, a novčana paušalna nagrada za troškove prehrane radnika raste do 1200 eura. Dnevnice za službena putovanja u tuzemstvu od iduće godine će biti neoporezive do iznosa od 30 eura, u odnosu na trenutnih 26,55 eura.

Od iduće godine neoporezivo će se moći isplatiti i do 560 eura potpore radniku zbog invalidnosti, za smrt u užoj obitelji i za dugotrajno bolovanje, u svakoj kategoriji. Između ostalog, raste i neoporezivi iznos otpremnine radnika prilikom odlaska u mirovinu, s trenutno maksimalnih 1327,24 eura na 1400 eura od iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukida se prirez

Što se tiče lokalnih poreza, ukida se prirez porezu na dohodak, a porez na kuće za odmor će biti u rasponu od 0,60 do pet eura po metru kvadratnom. Od nove godine općine i gradovi odlučuju o novim stopama poreza na dohodak.

Umirovljenje žena

S 1. siječnja 2024. godine mijenja se i dob umirovljenja za žene koja će biti 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža. U prijevremenu mirovinu će ženske osobe moći otići s 58 godina i šest mjeseci, točnije s 33 godine i šest mjeseci staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Umirovljeničke kartice s popustima, da ili ne?: 'Treba podignuti mirovine. Želim svoj novac, a ne popuste'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo