8. veljače / Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Tijekom prva četiri tjedna HZMO je zaprimio 63 tisuće zahtjeva za obiteljske mirovine. 'Sve obiteljske mirovine temeljem izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023. rastu za 10 posto i sve najniže mirovine za tri posto', rekao je Vuković

3.2.2023.
16:31
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je u petak da će sljedeći tjedan, u srijedu 8. veljače, početi isplata mirovina za siječanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, uključujući i povećanje obiteljskih mirovina za 10 posto.

Isplata uključuje i povećanje najnižih mirovina za tri posto, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZMO je također izvijestio kako korisnici koji primaju inozemnu mirovinu sada mogu putem online obrasca na internetskim stranicama HZMO-a dostaviti dokaze o visini inozemne mirovine kako bi ostvarili pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Image
OVO SU DETALJI /

HZMO objasnio tko ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine

Image
OVO SU DETALJI /

HZMO objasnio tko ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine

Pravo na to primanje imaju korisnici čija ukupna mirovina ostvarena u Hrvatskoj i u inozemstvu nije veća od 4360 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dokaz priznaje se potvrda banke, izvadak iz bankovnog računa ili potvrda inozemnog nositelja iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je inozemni nositelj uplatio za prosinac 2022.. Jedan od dokaza korisnici moraju dostaviti do kraja mjeseca.

Kako prenosi Index, tijekom prva četiri tjedna HZMO je zaprimio 63 tisuće zahtjeva za obiteljske mirovine, rekao je Srećko Vuković, zamjenik ravnatelja HZMO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve obiteljske mirovine temeljem izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023. rastu za 10 posto i sve najniže mirovine za tri posto", rekao je Vuković. Dodao je da "gotovo 500 tisuća ljudi dobit će povećanje već ovom isplatom za siječanj početkom veljače".

Prosječni rast od 510 kuna, odnsono 70 eura, predviđaju za obiteljske mirovine. Kod nekih će biti preko 200 eura. Umirovljenici mogu najranije u ožujku očekivati dodatak na obiteljske mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo