NINO RASPUDIĆ U STUDIJU NET.HR-A / Saborski zastupnik prokazao kontroverzni zakon koji HDZ gura pa otvorio ključnu temu: 'To je srž, oni upravo zato ovo rade!'

Saborski zastupnik Nino Raspudić u studiju Net.hr-a komentirao je aktualnosti u hrvatskoj politici

15.4.2023.
21:29
VOYO logo

U studiju Net.hr-a gostovao je saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić. Uvodno se osvrnuo o novom Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.  "Iznenađeni smo prije svega ovime, jer čemu? Tamo gdje stvari klapaju bez zakona, nije potreban zakon", rekao je, dodajući da bi ovakvo drakonsko povećanje kazni bilo opravdano da mi imam odrastično povećanje prekršaja.

"Međutim, mi ne vidimo da je to slučaj. Je li ovoga proljeća deset puta više prekršaja nego što je bilo prije dvije, tri ili deset godina, nije. Čemu onda, zašto sada ovakav način kažnjavanja?", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da to nije dobro, da je to uvod u policijsku državu. Umjesto da idemo smjerom povećanja ljudskih prava i slobode i manjeg uplitanja države i represivnog aparata u živote ljudi, mi imamo drastično povećanje", kazao je.

Image
Foto: Petar Kleščić

Nino Raspudić u studiju Net.hr-a

"Kada se razmatra povećanje kazni, to treba sagledavati u cjelini. Mi sada imamo jednu apsurdnu situaciju da će se obiteljsko nasilje kažnjavati sa 200 eura, a sa 4000 eura ako se vi sa prijateljem u javnosti glasnije nešto posvađate", ističe saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno pitanje

Raspudić smatra da je posebno zabrinjavajuće ovo o širenju lažnih vijesti. "Mislim da je to srž, da zato oni ovo rade. Tko će ustanoviti što je istina, a što je laž?", rekao je, dodajući da je ključno pitanje tko će biti taj cenzor, jer nekada se istinitost ne može utvrditi u tom trenutku nego tek naknadno.

Istaknuo je da je sretan što je ovog tjedna pao pokušaj ubacivanja u hitnu proceduru prijedloga. "Oni su mislili da će to ići po inerciji, da nitko neće imati prigovor. Međutim, kada je predsjednik Sabora to iznio, iz oporbenih redova došli su prigovori, on je pogledao po sabornici, vidio da je manje HDZ-ovaca nego oporbenjaka i povukao je taj prijedlog", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će vrlo vjerojatno oni sljedeći tjedan osigurati situaciju u kojoj će pripadnika vladajućih biti više u Saboru pa će to progurati u hitnu proceduru. "Ali to je stvarno zabrinjavajuće. Zašto u hitnu proceduru ide drakonsko povećanje kazni, između ostalog i za takozvano širenje lažnih vijesti i što se hitno događa?", kaže.

Upitan je li to uvod u cenzuru, rekao je da apsolutno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMA VIŠE LABAVO /

Iznosi od kojih boli glava: Vlada uvodi nove ogromne kazne za prekršaje, podijeljeni su u tri skupine

Image
NEMA VIŠE LABAVO /

Iznosi od kojih boli glava: Vlada uvodi nove ogromne kazne za prekršaje, podijeljeni su u tri skupine

Stoltenberg nije ništa kompetentniji

Na pitanje što misli o medijskim natpisima da bi Plenković mogao postati glavni tajnik NATO saveza, Raspudić kaže da on mora jasno odgovoriti ima li ambicije do kraja mandata otići na tu poziciju ako se ukaže ta mogućnost, jer je to krajnje neodgovorno prema građanima RH.

"Koliko je to odgovorno prema HDZ-u, budućnosti HDZ-a i njegovih suradnika, to je njihovo pitanje i nas izvan tog kruga ne bi trebalo zanimati. On bi trebao odgovoriti "Imam tih ambicija ili nemam tih ambicija"", rekao je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je sve moguće. "Od njega nije ništa kompetentniji sadašnji čelnik NATO saveza. Dovoljno se podsjetiti situacije u kojoj nam je letjelica pala pokraj studentskog doma. Za dlaku se nije dogodila tragedija u kojoj su stotine studenata mogli poginuti, mi niti dan danas ne znamo što se dogodilo, a glavni tajnik NATO-a izjavi da je ta letjelica pala izvan Zagreba. I nitko to nije demantirao, on se nije ispričao, mi trebamo šutjeti i trpjeti i diviti se Stoltenbergu", kaže Raspudić.

"Što se tiče kompetencija, nije Stoltenberg ništa kvalificiraniji od Plenkovića. Mislim da Plenković već ima jedan ozbiljan problem koji mu iz dana u dan raste kada razmišlja o svojoj briselskoj ili NATO karijeri, a to je da su korupcijske afere njegovih najbližih suradnika već toliko velike i sve više i više vezane za pronevjeru sredstava iz EU fondova, da mu to postaje uteg za njegovu potencijalnu europsku ili NATO karijeru", ističe, dodajući da zašto biste uzimali kadar, čovjeka iz jedne korumpirane, rubne europske zemlje čiji najbliži suradnici sjede pod optužbama za korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne očekuje prijevremene izbore

Na pitanje je li njegovo ponašanje u posljednje vrijeme početak predizborne kampanje pred takozvanu superizbornu godinu, Raspudić kaže da se osjeti ta blizina izbora, iako vremena još ima. "Imamo dvoje izbore čiji se datum već zna otprilike kada će biti. To su europarlamentarni izbori koji će biti najvjerojatnije koncem petog mjeseca iduće godine i imamo predsjedničke izbore koji će biti krajem iduće godine. Izbori koji se mogu pomicati su parlamentarni izbori, međutim vidjevši kakvo je sada stanje, kakav je postizborni koalicijski potencijal HDZ-a, ne vidim nikakav način da oni formiraju vladajuću većinu, osim ako se ne dogodi neka akrobacija u smislu da formiraju to s Možemo", rekao je.

Dodao je da je Plenković očekivao da će dobiti veliki plus u očima javnosti zbog ulaska u schengensku zonu i uvođenja eura. "Uvođenje eura je kao što svi osjetimo na džepu dovelo do dodatnih poskupljenja i on u ovoj godini više nema dobrog trenutka u koji bi stavio prijevremene izbore", rekao je Nino Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će se oni radije odlučiti glodati kost do kraja, koristiti te tokove novca dok su na vlasti do samoga kraja, nego staviti izbore ranije i riskirati da ih se skine prije", smatra Raspudić.

Rekao je da ne očekuje prijevremene izbore. "Eventualno oni mogu staviti malo ranije parlamentarne izbore u isto vrijeme kada su europarlamentarni, ali to za njih nosi neke prednosti, ali i neke rizike", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Mosta, Raspudić kaže da su oni spremni za izbore. "Stvarno smo se maksimalno trudili raditi u ovom mandatu. Najaktivniji smo klub u odnosu koliko nas je, dajemo najviše zakonskih prijedloga, najviše amandmana. Sasvim suprotno od onoga što HDZ-ov PR i dio medija gura i nepromišljeno prenosi, a to je da nema oporbe, da oporba ne radi ništa ili da su Most populisti. Mi nismo populisti jer radimo konkretno", rekao je saborski zastupnik Nino Raspudić u studiju Net.hr-a.

Što je još rekao o stanju u državi, izborima iduće godine, ideološkom moratoriju te izborima za predsjedničke izbore, pogledajte u cijelom intervjuu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo