IMA MJESTO U PUTINOVOM DRUŠTVU / Raspetljava se klupko oko prodaje Fortenove: Filipović je bio ruska veza do šeika?

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Krešimir Filipović navodi ima mjesto u društvu Vladimira Putina te je, prema ruskim izvorima, životni partner najmoćnije moskovske političarke Anastasije Rakove

7.11.2022.
10:13
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Krešimir Filipović (46), malo poznati rusko-hrvatski poduzetnik navodno uključen u pola milijarde eura teško preuzimanje udjela Fortenove, došao je od anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice do moćnog ruskog industrijalca, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Dnevnik za Filipovića navodi i da ima mjesto u društvu Vladimira Putina te da je, prema ruskim izvorima, životni partner najmoćnije moskovske političarke Anastasije Rakove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznao je to Jutarnji list istražujući poslovne i privatne biografije dvojice hrvatskih poduzetnika s ruskim vezama Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića, koje se stavlja u sam centar poslovnog trilera u Fortenovi kao navodne pomagače misterioznog arapskog investitora Saifa Alketbija.

Podsjetimo, javnosti malo poznati hrvatski poduzetnici Filipović i Borojević bili su na pregovorima s Germanom Grefom, šefom ruskog Sberbanka, oligarhom i Putinovim financijskim operativcem, koji je rukovodio dogovorenom transakcijom od 500 milijuna eura Saifa Alketbija za ruski udjel Fortenove od 44 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović je direktor moćne ruske građevinske tvrtke

Filipović je, doznaje se, većinski vlasnik i direktor moćne ruske građevinske tvrtke Velestroj sa sjedištem u Moskvi, navodno dobro povezan s ruskom vlašću od koje dobiva poslove i, prema pisanju ruskih medija, životni partner Anastasije Rakove, zamjenice moskovskoga gradonačelnika Sergeja Sobjanina, s kojom ima djecu i nekretninu u elitnom moskovskom rezidencijalnom naselju u ulici Fadejeva, gdje stanovi navodno koštaju do 1,5 milijuna eura. Zato ga u ruskim medijima nazivaju "balkanski novčanik Vladimira Putina".

Prema izvorima Jutarnjeg nagađa se da je njegova tvrtka Velestroj, koja je radila na mnogim važnim državnim projektima u cijeloj Rusiji, sada zapala u velike financijske gubitke. Budući da se ti gubici mjere u stotinama milijuna eura, sumnja se da je upravo angažman arapskog šeika za kupnju udjela Sberbanke u Fortenovi poslužio da se riješe Filipovićeva potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borojević je, pak, Filipovićev poslovni partner

Borojević je, pak, Filipovićev poslovni partner, donedavni član Upravnog odbora Fortenova grupe i prije toga čelnik ruskog lanca supermarketa i trgovca hranom smještenog u Moskvi O'Key Group. On je isticao da ima dobre veze s ruskom Sberbankom. Borojevićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković tvrdi da njegova ulogu u pregovorima oko Fortenove "nije bila nikakva bitna". 

Ipak, veze Filipovića i Borojevića su jasne. Pokrenuli su tvrtku Fil Adria Turist u koju je Filipović u razdoblju od 2010. do 2016. navodno stavio nekoliko stotina milijuna kuna iz svojih ruskih tvrtki, kako doznajemo. Poslužila je, među ostalim, i za kupnju odmarališta Mali Lošinj. Što se nekretninskog posla tiče, uložili su oko 30 milijuna eura u zemljišta u Središću, na Martinovki, te u Zadru, pišu novinari Jutarnjeg lista Filip Pavić, Krešimir Žabec i Marko Špoljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo