PORUKA ŠTRAJKAŠIMA / Plenković žustro: 'Nekorektno je Vladi koja povećava plaće raditi bunt na temi vezanoj za djecu'

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govorio je o štrajku u osnovnim i srednjim školama

22.11.2019.
9:30
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govorio je o štrajku u osnovnim i srednjim školama. 

"Jučer je bio ovdje na Markovom trgu jedan mirni prosvjed kojega poštujemo. No, ovo nije Vlada koja nije išla u susret pravima radnika i zaposlenika, povećanju plaća, povećanju mirovina. U našem mandatu povećale su se plaće kroz povećanje osnovica i kroz Temeljni kolektivni ugovor za 11,49 posto", rekao je Plenković i dodao da će danas potvrditi dogovor s državnim službenicima o povećanju osnovice u drugoj godini po modelu 2+2+2.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz taj dogovor, svi koji rade u državnoj službi će u mandatu naše Vlade, do kraja iduće godine, imati 18,3 posto povećanja plaća", kazao je Plenković, a dodao je da se takvu ponudu prihvatiti i sindikati javnih službi. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To uključuje i profesore i učitelje koji bi dobili 18,3 posto plus obveza da ćemo revidirati uredbu o složenosti poslova. Za razliku od temeljnog kolektivnog ugovora i granskog kolektivnog ugovora koeficijenti nisu predmet kolektivnog pregovaranja. To je nadležnost Vlade RH", kazao je Plenković i dodao da žele nastaviti razgovarati sa sindikatima u štrajku i tražiti rješenja.

"Ne ići u školu nije rješenje"

Rekao je da se predstavnici sindikata sjećaju i ranijih Vlada koje su ukidale koeficijente i uvodile krizne poreze, a da to njegova Vlada ne radi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam predstavnike sindikata iz osnovne škole i srednje škole na razgovore. Sigurno je i odgovorno tvrdimo, mi dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje. Štrajk prema Vladi koja podiže plaće za 18 posto samo zbog pitanja koeficijenta, za koji kažemo da zahtjev nije nelogičan, ne može biti dovoljan razlog da se ide na paralizaciju školskog sustava, dovode u pitanje nadoknade i praznici, a vidjet ćemo što će biti s kalendarom državne mature i prijemnih ispita", kazao je Plenković i dodao da ovo nije pitanje emocija nego racija. 

"Nitko nije naivan"

"Optuživati Vladu da ne razgovara nije točno. Taj argument ne stoji", rekao je Plenković te je poručio roditeljima i djeci da "ne ići u školu nije normalno". "Sve mi razumijemo, razumijemo i predizborno vrijeme, razumijemo i druge aktere koji imaju drugu agendu, koji će iskoristiti i najmanji prosvjed da ga ispolitiziraju i pretvore u prosvjed protiv Vlade pred izbore. Nitko nije naivan da ne razumije B plan koji je možda A plan cijelo vrijeme", poručio je Plenković te dodao da se "sve vidi i sve zna". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladi koja povećava plaće nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu. To je racionalno i politički nekorektno", kazao je Plenković te dodao da "ovo što se radi od utorka nekorektno". "To je nepotrebno", nastavio je Plenković te dodao da neće pristati "da im se stavlja kao kritika da nisu odgovorno za socijalni dijalog". 

Plenković se pohvalio jeftinim zaduženjem

Plenković se pohvalio i da je Ministarstvo financija izdalo obveznicu u iznosu od 11 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo financija je uspjelo refinancirati ova sredstva pod najpovoljnijim uvjetima zaduživanja u povijesti. Zadužili smo se na domaćem tržištu kapitala u jednom iznosu od 3,5 milijarde kuna do 2024. te 7,5 milijardi kuna do 2034. uz prinos od 0,36 posto, kamtna stopa 0,25 posto. To je puno povoljnije nego je bilo ranije", rekao je Plenković i dodao da će ušteda na kamati biti godišnje 340 milijuna kuna. 

"To su bitno povoljniji uvjeti nego ranije", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim Ovršnim zakonom troškovi će se smanjiti

Govorio je i Ovršnom zakonu čiji nacrt je danas na dnevnom redu sjednice Vlade. Podsjetio je na tri ranija zakona kojima je Vlada već pomogla blokiranima. 

"U ožujku 2018. godine bilo je 325 tisuća blokiranih, a u listopadu ove godine 243 tisuće. To je značajno smanjenje. Iznos blokade je u ožujku 2018. godine 43,37 milijardi kuna, a danas je 17,1 milijardu kuna. To je očit korak naprijed u korist sugrađana koji su imali ovu vrstu problema", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnija poruka novog Ovršnog zakona je da će se troškovi smanjiti. Ali neće biti niti deložacija od 1. studenog do 1. travnja. To je važna novina koju uvodimo", kazao je Plenković. Osvrnuo se i na prijedlog kvota za radne dozvole stranaca kojom će se omogućiti oko 78 tisuća radnih dozvola za strance. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo