hrvatske ceste / Muke po Pelješkom mostu: Radovi na stonskoj obilaznici opet kasne, ipak se neće otvoriti do kraja godine

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iz Hrvatskih cesta tvrde kako 'predmetni dio obilaznice kasni za ostatkom projekta iz razloga problema grčkog izvođača uslijed gospodarske situacije s materijalima i energentima'

23.10.2022.
15:48
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Najgrandiozniji projekt u novijoj povijesti Hrvatske svakako je Pelješki most. Na opće oduševljenje, pušten je u promet 26. srpnja. Građani su danima promatrali impresivno zdanje, tjednima se govorilo samo o tome, a Hrvatska je napokon postala teritorijalno cjelovita.

Ipak - nedovršene su ostale pristupne ceste koje čine stonsku obilaznicu. U više se navrata govorilo o kašnjenju, a ministar Oleg Butković i njegova svita obećavali su dovršiti radove do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak - to se neće dogoditi. Za Dubrovački dnevnik to su potvrdili i iz Hrvatskih cesta.

Image
napokon otvorenje /

Počelo je! Pelješkim mostom prvi prošli branitelji iz Vukovara, fešta će trajati cijeli dan

Image
napokon otvorenje /

Počelo je! Pelješkim mostom prvi prošli branitelji iz Vukovara, fešta će trajati cijeli dan

"Za posljednji dio stonske obilaznice planirano puštanje u promet je početak iduće godine", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskih cesta tvrde kako "predmetni dio obilaznice kasni za ostatkom projekta iz razloga problema grčkog izvođača uslijed gospodarske situacije s materijalima i energentima".

Izvođač radova na spomenutoj obilaznici je grčka tvrtka Avax, a o njihovom kašnjenju često se govorilo tijekom izvođenja radova. Avax je mjesecima kasnio u svojim obavezama, pa i u pripremnim radovima - zbog čega se govorilo i kako je iz tih razloga tvrtka Brodosplit bačena u predstečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Brodosplita su sve vrijeme tvrdili kako su svoje obveze i radove izvršavali na vrijeme i poštujući rokove.

Dubrovački dnevnik upitao je župana Nikolu Dobroslavića za komentar na novonastalu situaciju. Kazao je kako se dugo čekalo na taj projekt, pa neznatno kašnjenje za njih ne predstavlja problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Početak sljedeće godine kao rok za dovršenje Stonske obilaznice za nas je zadovoljavajuć. Sadašnji režim privremenog prometovanja, kao što smo i predviđali, minimalno je opteretio Ston te eventualno kraće produljenje roka ne smatramo problemom. Važnost ovoga projekta i njegovi pozitivni učinci daleko nadilaze poteškoće koje smo imali u njegovoj provedbi", kazao je.

Trasa kretanja iz ostatka Hrvatske prema dubrovačkom području je Pelješkim mostom promijenjena, što je dodatno opteretilo Ston. Prošlog ljeta su zabilježene gužve na prometnicama, no one bi nakon puštanja stonske obilaznice u promet trebale postati prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona je na izmaku, pa novi rokovi ne bi trebali predstavljati problem. S tim se slaže i načelnik Općine Ston, Vedran Antunica.

"To neznatno kašnjenje ne znači ništa, za nas je situacija potpuno u redu. Važno je da svi radovi budu dovršeni, no možemo kazati kako se već vidi to 'svjetlo na kraju tunela'. Mjesec dana više ili manje nam ne znači ništa," izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je dovršetak stonske obilaznice važan za Ston? Grubim izračunom, kroz Ston je ove sezone prošlo gotovo dva milijuna ljudi koji su samo u tranzitu.

Hrvatske ceste su objavile kako kroz Ston prođe u prosjeku oko 13 tisuća vozila, od kojih većina samo prolazi kroz Ston, ali se u njemu ne zaustavlja. Ako se u obzir uzme kako po vozilu u prosjeku budu tri putnika, to je oko 30 tisuća putnika u danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se taj broj pomnoži s brojem dana u mjesecu, to je 900 tisuća putnika. Za dva mjeseca, tijekom trajanja glavnog dijela sezone i nakon puštanja mosta u promet, to je gotovo dva milijuna putnika.

To su uglavnom osobe koje prolaze kroz Ston, a ne turisti koji će tu navratiti, potrošiti svoj novac, vidjeti znamenitosti. U prijevodu, radi se o turistima koji su uglavnom stvarali gužvu. No, s dovršetkom obilaznice bi se to promijenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je lako jer je prošla ta špica sezone. Na neki način smo morali samo izdržati tu gužvu, a s dovršetkom stonske obilaznice mislim kako će se stvoriti dobri preduvjeti za Ston – sljedeće sezone će tu prvenstveno dolaziti oni koji žele vidjeti baš Ston, koji će tu potrošiti i uživati", kazao je stonski načelnik Antunica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo