NOVI PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA / Dobronić otkrio što misli o masonima i je li član neke tajne organizacije: 'Ja sam baš u HAK-u. Više nisam čak ni u planinarskom društvu...'

Dobronić je kazao da nije uopće očekivao da će biti u toj situaciji te da se na poziv ne bi javio da ga nije pozvao predsjednik RH Zoran Milanović

20.10.2021.
19:58
VOYO logo

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić za RTL Danas je otkrio kako se snašao na novom radnom mjestu, što misli o osječkim sucima i slučaju Mamić, ali i o masonima. Dobronić je na na mjesto predsjednika VS-a prisegnuo u ponedjeljak, a komentirajući atmosferu na sudu, s obzirom na to da ga suci Vrhovnog suda baš i nisu htjeli, kazao je kako atmosferu smatra dobrom.

"Dosad što je bilo je sve ugodno. Ne dolazim ja u neku neuređenu sredinu, nego zapravo u sređenu, uhodanu i što se tog tiče mislim da neće biti nikakvih problema", kazao je Dobronić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li uspio provjeriti stanje s Fimi medijom, novi predsjednik Vrhovnog suda je kazao da će prvo vidjeti kakva je procedura i stanje s predmetima te će potom izdvojiti one o kojima se više govori. "Onda ću malo pročitati spis, malo razgovarati sa sucima, onda ću tek formirati stavove", kazao je.

'Zanimala me mogućnost da promijenim sudsku praksu'

Dobronić se potom osvrnuo na sam izbor za predsjednika Vrhovnog suda. Kazao je da nije uopće očekivao da će biti u toj situaciji te da se na poziv ne bi javio da ga nije pozvao predsjednik RH Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SADA JE I SLUŽBENO /

Predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić, položio prisegu: 'Kad se radi složno, rezultati mogu vrlo brzo doći'

Image
SADA JE I SLUŽBENO /

Predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić, položio prisegu: 'Kad se radi složno, rezultati mogu vrlo brzo doći'

"Mene je zanimala mogućnost uvijek da na određen način promijenim sudsku praksu. Neke stvari su me, naravno iz onog djelokruga što sam radio na Trgovačkom sudu i to sam ja od samog početka pokušavao neke stvari promijeniti, to bi rekli već četvrt stoljeća, nažalost je toliko prošlo. Jedan dio sam čak iz te pozicije i uspio, ali recimo da sam iscrpio sve mogućnosti koje sam mogao kao prvostupanjski.

Prije nekih 10, 15 godina sam pokušao možda s pozicije suca ili predsjednika Visokog trgovačkog suda, tad sam se javio na natječaj. Međutim, vidio sam da nije postojao stvarni interes da se nešto promijeni i vidio sam da je tad bilo relativno dosta pod utjecajem politike, pa sam na kraju povukao tu kandidaturu. Ali pokušavao sam koliko sam mogao i sad da nije bilo predsjednika i da me on nije pozvao... Ja sam bio stava da kod ovakvih stvari uvijek netko drugi mora ocijeniti. I onda sam rekao, ako sad ne prihvatim, možda ću si do kraja života predbacivati i tako je do toga došlo", rekao je Dobronić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Zdravka Mamića

Otkrio je i to da predsjednika nije poznavao te da ga je prvi put sreo kada ga je Milanović pozvao. "Malo smo porazgovarali, pitao me da li sam suglasan, da li li želim. Dosta ugodan, korektan. Rekao mi je, da li sam spreman, da može biti neugodno, da li sam spreman to sve izdržati. Rekao sam jesam, pokušat ću", prisjetio se.

Dobronić se potom osvrnuo na slučaj s osječkim sucima i Zdravom Mamićem. "Ja sam poprilično skeptičan prema izjavama koje daje osoba koja se sad već pravomoćno osuđena i još k tome bježi od hrvatskog pravosuđa. U tom dijelu mislim da tim izjavama takvih osoba ne bi trebalo pridavati toliko značaja pa makar da su i one u jednom dijelu istinite. Ja ću pokušati naravno utvrditi, vidjeti općenito stanje, koliko je to osnovano, da ili ne", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misli o masonima?

Kazao je kako ne smatra normalnim da je glavni državni odvjetnik član masonske lože. Kazao je i što bi učinio ukoliko bi mu netko od sudaca Vrhovnog suda rekao da je član neke takve tajne organizacije.

"Što je točno masonska loža, ja vam sad točnu predodžbu nemam. Da li je to sad nešto ozbiljno što stvara stvarno neku paralelnu liniju lojalnosti ili je sve na razini neke zabave, ceremonije ne znam, ali svakako ne bi bilo dobro. Kad ste u ovakvoj profesiji koja nije obična, nego je to zapravo jedan životni poziv, onda u principu trebate izbjegavati sve situacije u kojima ćete biti nekom drugom lojalni. To je sasvim sigurno", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je potom je li član neke takve tajne organizacije. "Ja sam baš u HAK-u. Više nisam čak ni u planinarskom društvu jer nemam vremena baš onako redovito planinariti, ali mi je to malo žao. A ovo drugo ne. Nema ni potreba", kazao je predsjednik Vrhovnog suda. 

Na samom je kraju komentirao uvođenje eura te trebaju li ljudi strahovati od vala poskupljenja. "Ne bi trebalo doći do takvih problema, pogotovo ne u ovoj težini tipa valutni rizik i slično. S obzirom da su već mnoge zemlje uvele euro relativno bezbolno onda vjerojatno neće sad biti dramatičnih šokova", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo