RADNIK OSLIJEPIO U POGONU U NOVOM MAROFU: / Nakon gotovo 14 godina dosuđena mu je odšteta od milijun kuna

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
25.2.2021.
12:09
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

U listopadu 2007. godine oko 1 sat iza ponoći u pogonu tvornice kamene vune Knauf Insulation u Novom Marofu radnik Vladimir je doživio tešku nesreću na radu. Nakon što mu je nepoznata kemijska supstanca poprskala oči i lice, Vladimir je oslijepio, a s bivšim poslodavcem tuži se još uvijek, tražeći da mu isplate pripadajuću odštetu, piše portal Danica.hr. Gotovo 14 godina od nesreće, varaždinski je sud u utorak potvrdio da mu tvrtka mora isplatiti i ostatak zatražene odštete.

Prema svim dosadašnjim presudama Vladimir bi trebao dobiti milijun kuna, a supruga i troje djece ukupno oko 700 tisuća kuna, plus kamate. No, presuda je nepravomoćna te će na nju žaliti Knauf Insulation budući da koristi sve pravne korake kako bi tvrtka osporila iznos odštete. Na prethodne dvije pravomoćne presude uložili su revizije na Vrhovnom sudu te se "repovi" tog slučaja i dalje vuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVA JE OVO DRŽAVA: /

Čovjek poginuo na poslu, a nakon pet godina na sudu njegova obitelj mora platiti 200.000 kn

Image
KAKVA JE OVO DRŽAVA: /

Čovjek poginuo na poslu, a nakon pet godina na sudu njegova obitelj mora platiti 200.000 kn

Potpuno oslijepio na desno oko, na lijevo 90 posto

Te kobne noći, Vladimir je radeći u trećoj smjeni htio napuniti spremnik vodom jer se nije uključila automatika za punjenje. "Zbog toga je, kao i više puta prije toga, prišao punjenju ručno tako da je jednom rukom držao plastično crijevo dugo oko 3,5 metra, a drugom rukom polako odvijao slavinu za vodu na koju je bilo priključeno crijevo. No, u jednom trenutku pritisak vode izbacio mu je crijevo iz ruke te ga je ono udarilo po licu, a istovremeno je iz cijevi štrcnula nepoznata kemijska supstanca te mu oštetila oči. Uspio je zatvoriti slavinu i zatražiti pomoć tako da je odmah prevezen u ambulantu, a iz nje u Opću bolnicu Varaždin gdje je podvrgnut liječenju koje nije dalo rezultat.

Na desno oko potpuno je oslijepio, a na lijevo 90 posto, zbog čega tim okom uspijeva razlikovati svijetlo i tamu, ali ne vidi ništa. Postao je praktično slijep. Inspekcijskim nadzorom nakon nesreće utvrđeno je nepoštivanje pravila o zaštiti na radu", navodi se u ovotjednoj presudi. Nakon nesreće radnik je operiran više puta te mu je obavljena transplantacija rožnice, no medicinski vještaci su potvrdili da je dolazilo do odbacivanja transplantanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo