BARIĆ U RTL-U DANAS /

Radnik Đ. Đakovića plakao pred kamerom: 'Moram napustiti dom, a bio sam spreman ubiti za domovinu'

'Došlo je do toga da u 56. godini moram napustiti dom i svoju Slavoniju i otići u svijet sa suprugom', kazao je Barić.

19.12.2019.
19:36
VOYO logo

Sindikati metalaca i Savez samostalnih sindikata Hrvatske poslali su upozorenje Vladi i zatražili hitan sastanak zbog situaciji u Đuri Đakoviću

Tvrde, stanje je alarmantno i žele odrediti točan datum kada će tvrtka dobiti novu upravu i ponovno početi proizvoditi. Inače će se na sam Badnjak okupiti na Markovu trgu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnili su da ministar Darko Horvat, unatoč obećanjima, nije uspio doći do konkretnog rješenja. Usporedili su situaciju u Đuri Đakoviću s onom u Uljaniku. Traže da svi radnici dobiju plaću, da se osigura međufinanciranje dok se riješi financiranje u Đuri Đakoviću s pratećom bankom, a tvrde da je sada tvrtka obezglavljena. 

"Spremni smo doći k premijeru, ali ne na domjenak"

Ivan Barić, predsjednik Štrajkaškog odbora u Đuri Đakoviću, gostujući u RTL-u Danas na pitanje RTL-ova novinara Tina Kovačića hoće li radnici ići na prosvjed ili na željeni domjenak u Vladi na Badnjak, rekao je da ako stoji da su pozvani na domjenak, oni su spremni doći k premijeru.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spremni smo doći do premijera, ali ne na domjenak. Mi jesmo i gladni i žedni i bez plaće, ali mi želimo razgovarati, želimo radni sastanak. Želimo s premijerom napokon saznati i dogovoriti se što će biti s Đurom Đakovićem, što će biti sa Specijalnim vozilima i da konkretno, već jednom znamo, u kojem smjeru idemo. Moramo znati koji su to datumi, kada će tvornica početi raditi. Ovako dalje jednostavno ne može!", kazao je Barić. 

"Nove uprave nema"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na zadnjem predizbornom skupu u Osijeku spominjala je revitalizaciju Đure Đakovića, a prije dva tjedna ministar gospodarstva Darko Horvat u Slavonskom Brodu obećao je isplatu plaća za listopad i nalaženje strateškog partnera te novu upravu. 

"Nove uprave Grupe Đ.Đ. nemamo i do danas nitko u Ministarstvu gospodarstva s predloženima nije razgovarao. Što se tiče plaća, ministar Horvat je brže-bolje došao k ministru branitelja, gdje smo tražili sastanak, i rekao: 'Idu plaće, do Božića ćete dobiti sve! Danas plaće za 11. mjesec Specijalna vozila dobila nisu, Industrijska rješenja za 10. i 11. mjesec nisu dobili", kazao je Barić. 

"Strateški partner je tema za ono o čemu trenutno razgovaramo. Ako je strateški partner, slažemo se i za svaku smo opciju. Ali do danas, niti imamo datuma, niti imamo opcije, ni strateškog partnera, ni ime strateškog partnera. Od rujna do danas se ništa nije dogodilo i ništa pokrenulo", kaže Barić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S 56 godina moram napustiti Slavoniju"

Barić je bio branitelj i nije želio otići u mirovinu jer je želio pridonositi državi, a danas nema mirovine, a sutra - možda neće imati ni posao.

"O ovoj temi mi je jako teško pričati. Jedan pjevač iz naroda je to opjevao i rekao: 'Jesmo li možda ginuli zaludo?' Naravno da je teško. Otišli smo u Domovinski rat, vratili smo se iz njega. Nismo tražili mirovine, nismo ni znali da se traže mirovine. Uhvatili smo se posla, zavukli na svoja radna mjesta i radili i bili spremni svojim radom hraniti svoje obitelji. Nažalost, danas je došlo do toga da ja u 56. godini moram napustiti dom i svoju Slavoniju i otići u svijet sa suprugom", kazao je kroz suze Barić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo znati da sam u Domovinski rat otišao i bio spreman ubiti čovjeka za ovu domovinu koja me sad napušta", zaključio je potreseni Barić.   

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo