Reakcije nakon našeg teksta / Radnici stigli u Merašku pa poručili: 'Mlatimo praznu slamu'; Prozvani vijećnik: 'Tražit ću penalizaciju'

Image
Foto: Vijesti.hr

Ovo je priča kako se kroz uništavanje mikrolokacija u Zagrebu narušava cijeli grad, iznutra i vrlo tiho

8.11.2018.
16:53
Vijesti.hr
VOYO logo

Nakon što smo objavili apel stanara Meraške ulice u zagrebačkom naselju Trnava, koji već nekoliko mjeseci iz svojih kuća izlaze na raskopane i blatnjave ceste, čija se djeca ne igraju na ulici, a starce na štakama ni taksisti ne žele voziti do kućnog praga, porazgovarali smo s vijećnikom mjesnog odbora Trnava, Ivanom Totićem (MOST).

Naime, predsjednik gradske četvrti Donja Dubrava Milan Draženović nije odgovorio na naša konkretna pitanja o radovima na Meraškoj. Stanarima je poručio neka se obrate dvojici vijećnika koji žive u tom naselju. Jedan od njih upravo je MOST-ov vijećnik Ivan Totić, koji, kako nam kaže, ukazuje na ovaj problem čitavo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s Meraškom počinju u travnju ove godine, kad je Vodoopskrba i odvodnja d.o.o., odnosno kooperant Temex, započela s radovima. Kako nam stanari prepričavaju, radilo se o kopanju, izvlačenju stare instalacije i umetanju nove, a nakon toga prošlo je neko vrijeme, za koje pretpostavljaju da je uloženo u ispitivanja vodovodnih instalacija ili nalaze vode.

Navedeni rok za završetak radova bio je 28. svibnja, kada je kooperant Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o., firma Temex, trebao završiti radove zamjene vodovodnih instalacija. Tu je cijela priča stala. Podsjetimo, radnici Temexa su, kažu mještani, u travnju nekoliko dana po nekoliko sati dnevno radili u ulici, a potom nestali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Terminski plan – njima su to nepoznate riječi. Oni su, dakle, završili tu nesretnu rekonstrukciju povlačenja tih cijevi, ali kad su završili radovi, tek tad su raspisali natječaj za asfaltiranje. Mislim, na takav način bi se zgrade i veliki projekti radili 50 godina. A sad će se asfalt stavljati na ovim zimskim temperaturama? Tko može garantirati da će radovi biti završeni ove godine? Radovi ovise isključivo o vremenskim uvjetima. Ako se temperature spuste ispod 5 stupnjeva, što možemo očekivati u ovo doba godine, zna se da se tada zatvaraju asfaltne baze", uvod je u apsurd priče o Meraškoj, upozorava Totić. 

Kako se to kod nas "dela"

"Kada su započeli radovi, na kućne smo adrese od izvođača dobili obavijest da završavaju, zanimljivo, početkom lipnja. To smo sve mogli prožvakati: na kraju krajeva, struka i nalaže da prođe barem mjesec-dva od kopanja kako bi se sve slegnulo i kako bi se moglo krenuti u proces asfaltiranja. Međutim, ja sam pustio da prođu i 7. i 8. mjesec", priča Ivan Totić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A što je sve to donijelo? Ne smetaju nama samo bageri! U ulici ima invalida, starijih, djece... A da ne govorim o onim paklenim vrućinama za vrijeme ljetnih mjeseci, kada Čistoća nije mogla ući u našu ulicu. Tad su nam postavili tri kontejnera kod igrališta. I što se događalo? Budući da su drugi naši građani ondje također ubacivali svoje smeće dogodilo se da bi kanta, stavljena pred moj prozor, bila puna smeća i nemam je kamo isprazniti! Zamislite kako je to zaudaralo. A gdje je prašina tek... Tijekom ljeta nismo mogli otvarati prozore, svakih 15 minuta bio sam na šlaufu i zalijevao tlo. Radnici bi 15 minuta radili pa ništa, onda opet 15 minuta pa ništa... I tako par dana zaredom dok nije sve stalo", opisuje nam Totić stanje u ulici. 

Dodaje kako su za vrijeme malo jačih oborina ulicu ispunile lokve. "Bile su to poplave, udarne rupe, a da ne govorimo da nismo mogli parkirati svoje automobile u svojim dvorištima. Što se odvodnje tiče, 'radovi' su završili tek 17. listopada! To je niz grešaka i neprofesionalnosti. Ako je investitor Vodovod i on je angažirao nekog izvođača, on bi to trebao riješiti jer ima kapacitete, a ne da firma-kooperant to rješava", smatra Totić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Milan Draženović na prethodne je upite odgovorio da stanari ne govore istinu te da je cesta "savršeno poravnana". Koliko je onda uistinu upoznat sa situacijom u Meraškoj ulici, najbolje govore ove fotografije koje su nastale sat vremena nakon što je kiša počela padati. 

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

FOTO: (Stanje Meraške ulice)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sjednice Mjesnog odbora Trnava održane 25. rujna, MOST-ov vijećnik Ivan Totić zatražio je očitovanje o izvođenju radova. Očekivao je da će stići do sljedeće sjednice koja se održala 5. listopada, no do danas odgovora nema. 

Ne slaže se Totić s obrazloženjem gospodina Draženovića, koji kaže da se stanovnici Meraške o problemu moraju obratiti vijećnicima koji žive u tom naselju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako informirati sugrađane kad na službeni upit nisam dobio odgovor što se događa s radovima u Meraškoj ulici?" pita se Totić. "Dobili smo obavijest na isprintanim papirima, gdje se navodio termin početka radova, ali naveo se i završetak radova. To je bio kraj svibnja. U međuvremenu smo u sandučiće dobili isprintane papire i termin kad ćemo biti bez vode. Ja nisam tamo na vlasti, ja sam oporbeni vijećnik koji će u ime svojih sugrađana postavljati pitanja, a ako koji moj prijedlog uspije koji put doći na točku dnevnog reda, kao što je slučaj s Meraškom ulicom, to je velika stvar", govori nam Totić.

Image
Foto: Vijesti.hr

FOTO: (Obavijest stanarima Meraške ulice)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako ne može shvatiti kako na najvažnijim funkcijama u društvu mogu biti ljudi koji nemaju osjećaj za javni novac.

"Mi smo, inače, tu rekonstrukciju ulice čekali deset godina i više. Pucale su cijevi u godinu dana po 20-30 puta. Preko ljeta svaki drugi dan pukne pa po šest sati nemaš vode. Nakon posla tuširaj se u dvorištu. Nema problema, pričekat ćemo godinu dana. Rekonstrukcija ulice pod ovakvim uvjetima nema smisla, jer ne možeš utjecati na cijenu izvođenja, izvođača, na rokove, na kvalitetu izvođenja radova, pa bolje onda čekati neku bolju gradsku vlast…  Ma može i još jedna godina ako treba. Ali hajdemo onda raditi s tim sredstvima tri ulice jer racionalnim trošenjem javnog novca, ili bolje rečeno, novca građana grada Zagreba, imat ćemo prirez deset posto, a ne osamnaest", smatra Totić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sve dosad upućuje, radovi u zadanom roku nisu odrađeni, samo je pitanje za koliko su dana ili, u ovom slučaju, koliko mjeseci probijeni rokovi, to nam daje za pravo da zatražimo penalizaciju izvođača radova, pa da na kraju dobijemo novu ulicu za puno manje javnog novca, ili u ovom slučaju, za 0 kuna",  zaključuje.

Tko je odgovoran?

Prošlog utorka, 29. listopada, samo dan nakon što smo na portalu Vijesti.hr objavili probleme ogorčenih stanara, kako doznajemo, u Merašku je ulicu stiglo nekoliko radnika Temexa. Na upit stanara što se događa, radnici Temexa odgovorili su: "Mlatimo praznu slamu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom svega navedenog, poslali smo upite i gospodinu Draženoviću i gradonačelniku Bandiću, jednako tako i Vodoopskrbi i odvodnji d.o.o. te tvrtki Temex, koja je ugovorena kao izvođač asfaltiranja. Gospodina Draženovića i gospodina Bandića upitali smo zašto su radovi na ulici stali, točnije zašto još uvijek nisu dovršeni.

Zanimalo nas je kakav je bio prvotan plan s ulicom te zašto stanovnici te ulice nisu upoznati s procesom uređenja ulice. S obzirom na to da stiže hladnije vrijeme upitali smo ih hoće li radovi uopće biti privedeni kraju, kako je Draženović najavio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U upitima ViO-u i Temexu zanimala nas je situacija s nadolazećim niskim temperaturama te kako planiraju asfaltirati ulicu pod tim uvjetima. Zanima nas i na kome leži odgovornost nefunkcionalnosti ulice koja i dalje traje te hoće li zbog potencijalnog produžetka radova doći do penalizacije? 

Oglasio se samo ViO u kojemu navode sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. kao investitor je ugovorila radove s tvrtkom TEMEX d.o.o. gdje je izvršena rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda s kućnim priključcima, ukupne duljine 378 m. Radovi su započeli u travnju 2018. godine i završili u listopadu 2018. godine. Sami radovi bili su zahtjevni, s obzirom na to da se većina iskopa morala vršiti ručno zbog blizine drugih instalacija i privatnih ograda. Sanaciju prometnice preuzela je Gradska četvrt Donja Dubrava putem Zagrebačkih cesta."

Imate li slična iskustva? Podijelite svoju priču s nama. Javite nam se na mail adresu: vijesti.hr@rtl.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo