Radnici Diokija: Ovo je mutna i prljava igra!

Radnici Diokija ne mire se s konačnom odlukom vladajućih da tvrtku nakon višemjesečne agonije pošalju u stečaj.

17.7.2012.
15:08
VOYO logo

"Mutna i prljava igra". Tako je odluku da nekad profitabilni proizvođač i izvoznik sa osiguranim tržištem ide u stečaj nazvao radnik Diokija Bojan Kovačić.

"Mi smo Mađarima bili direktna konkurencija. Mađari imaju takav pogon u Mađarskoj i oni su sada preuzeli cijelo tržište u Europi", rekao je Kovačić. Mađarski MOL, poznato je, većinski je vlasnik INA-e, koja Diokiju osigurava plin, osnovnu sirovinu za proizvodnju etilena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne zanima me tko je vlasnik'

"Etilen je moguće proizvesti ne samo iz plina nego iz kondenzata kojeg INA ima u izobilju, ali su tu bili lobiji koji su očito to vozili", pojašnjava Kovačić.

S 15 milijuna obrtnog kapitala proizvodnju u Dini do rujna bi trebao pokrenuti United Energy, rusko-ukrajinska tvrtka registrirana u Švicarskoj, koja bi odmah trebala isplatiti pet milijuna eura, čime bi se pokrile neisplaćene plaće radnika Dine i Diokija. Dinin sindikalac Predrag Mihaljević vjeruje da će se to i dogoditi i ne zanima ga tko je vlasnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta tvrtka koja kupi, ona može to prodati za 15 dana i na neki način je uobičajeno da se vlasništvo mijenja. Bitno je za radnike da se poštuje kolektivni ugovor te da ljudi dobivaju plaće", rekao je Mihaljević.

'Radnici očekuju i otpremnine'

Pet milijuna eura neće biti dovoljno niti za isplatu plaća, upozorava Kovačić, podsjećajući da radnici Diokija očekuju i otpremnine. "Pomirit se nećemo. Mi bez otpremnina nećemo otići s ovih pogona. Mogu nas natjerati jedino policijom, silom nas odvući. Ovo je prljava i nefer igra", zaključuje Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo