RADMAN U NJEMAČKOJ CITIRAO STEPINCA: / 'Svaki narod ima pravo na život dostojan čovjeka'

Image

Govoreći na obilježavanju 50.

9.2.2020.
23:25
VOYO logo

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman citirao je u nedjelju kardinala Alojzija Stepinca koji je u vrijeme pronacističke Nezavisne Države Hrvatske govorio protiv rasnih progona, dok Vatikan odlučuje o tome hoće li svetim proglasiti tog blaženika kojeg smatraju velikanom Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Govoreći na obilježavanju 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Koblenzu, šef hrvatske diplomacije prisjetio se Stepinčeve propovijedi u zagrebačkoj katedrali u listopadu 1942. godine.

"Svaki narod i svaka rasa (…) imaju pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Europejci, bili omraženi Židovi ili ponosni arijci imaju jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima! A ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može nijekati?", ponovio je Grlić Radman Stepinčeve riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'KARDINAL I NJEGOVA SAVJEST': Film o Alojziju Stepincu premijerno prikazan u zagrebačkom HNK

Image
'KARDINAL I NJEGOVA SAVJEST': /

Film o Alojziju Stepincu premijerno prikazan u zagrebačkom HNK

Image
'KARDINAL I NJEGOVA SAVJEST': /

Film o Alojziju Stepincu premijerno prikazan u zagrebačkom HNK

Image

28.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zamjenica predsjedavajuceg Vijeca ministara i ministrica vanskih poslova BiH Bisera Turkovic sastala se s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlicem Radmanom. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar je istaknuo da je to impresivno svjedočanstvo vjere iz najmračnijih dana dvadesetog stoljeća i da treba biti zahvalan na ljudima poput Stepinca, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Hrvatskog kardinala je 1998. blaženim proglasio preminuli papa Ivan Pavao II., a papa Franjo još nije odlučio hoće li ga proglasiti svetim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je osnovao savjetodavno mješovito povjerenstvo Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne crkve koje bi trebalo približiti stajališta o ulozi Stepinca u doba ustaških zločina nad hrvatskim Srbima od 1941. do 1945. Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se s Franjom sastao u četvrtak, rekao je da Vatikan u vezi kanonizacije poručuje da treba biti strpljiv.

Dan ranije u Koblenzu je otkrivena bista Stepinca na trgu ispred crkve svetog Franje u Koblenzu, priopćilo je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo