Radimir Cacic krece u novu avanturu

Osnivacki sabor Narodne stranke – reformisti odrzat ce se 28.

5.9.2014.
14:33
VOYO logo

Osnivacki sabor odrzat ce se u zagrebackom hotelu Westin s pocetkom u 11 sati, izvjestila je predsjednica udruge, saborska zastupnica Natalija Martincevic, a o aktivnostima buduce stranke govorili su Radimir Cacic, saborski zastupnik Petar Baranovic te glavni koordinator za organizacijski ustroj udruge Zlatko Koracevic.

Kritika izmjeni poreza na dohodak

Cacic se osvrnuo na Vladinu najavu izmjena poreza na dohodak kazavsi kako su vazne u smislu efekata koje nose, ali nije rijec o strukturnoj poreznoj reformi vec samo o mjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta ce mjera, ocijenio je Cacic, donijeti smanjenje ukupnog poreznog opterecenja na rad od 2,5 milijarde kuna od cega se 1,8 milijardi kuna odnosi na proracune lokalne samouprave, a proracun centralne drzave tim ce mjerama biti smanjen oko 700 milijuna kuna.

Problem je, smatra Cacic, u tome sto rasterecenje nece donijeti rezultat jer ce se drzavi kroz potrosnju, tj. kroz PDV i porezna davanja, u drugom poreznom krugu vratiti milijarda kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sustini, drzava ne daje nista, nego u proracun dodatno prihoduje 300 milijuna kuna, a to na kraju placaju gradani", kazao je.

Drzi da ce reakcija lokalne samouprave na smanjenje proracuna biti povecanje prireza ili smanjenje usluga gradanima cime ce se u velikoj mjeri ponistiti pozitivni efekti izmjena poreza na dohodak. "Ono sto su dobili, gradani ce morati ponovno dati", kaze Cacic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarni dugorocni pozitivni efekti za gradane i gospodarstvo moguci su samo ako paralelno s tom poreznom mjerom dode do smanjenja bruto opterecenja iz placa na razini drzavne i lokalne javne uprave i javnih tvrtki.

"To u prijevodu znaci da se ne povecaju neto primanja javnom sektoru, ni administraciji niti javnim tvrtkama. Nece ljudi dobiti manje, ali ne smiju dobiti ni vise, jer samo tako ce svi gradani, a posebno oni u privatnom sektoru, koji kroz gospodarstvo placaju ovu drzavu, imati mogucnost da im teret tog placanja bude manji", istice Cacic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korist od novog nacina oporezivanja imat cemo samo ako se smanji bruto trosak na razini centralne drzave i ako centralna drzava lokalnoj samoupravi pomoc i kompenziranje smanjenja prihoda zbog drugacijeg oporezivanja uvjetuje time da i oni smanje bruto troskove (tj. ne dizu place).

Baranovic je, uz vec postojece zakonske inicijative koje je kroz saborsku proceduru pokrenula zastupnica Martincevic - preferencijalno glasanje kroz poluotvorene liste i potpuno drzavno sufinanciranje projekata dobivenih kroz europske fondove, najavio da ce Reformisti na kvartalnoj razini predlagati minimalno dvije reforme do parlamentarnih izbora kojima zele potaknuti izlazak Hrvatske iz gospodarske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za preferencijalno glasovanje

Cacic pritom istice da je preferencijalno glasovanje dobilo siroku podrsku javnosti o cemu govori da je 78,5 posto gradana tu vrstu glasovanja izabralo na izborima za Europski parlament.

"To se ne moze zanemariti i siguran sam da ce preferencijalno glasovanje na poluotvorenim listama biti na iducim izborima, ako se ne zelimo izloziti ozbiljnoj opasnosti da gradani na to reagiraju i kroz referendum, a to nije dobro rjesenje jer otvara crno-bijele sukobe u drustvu", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I preferencijalno glasovanje i sufinanciranje svih projekta dobivenih kroz EU fondove vode k razvlastenju politickih vrhuski, vecem utjecaju gradana i odabiru kvalitetnih ljudi. Ako se sufinanciraju svi, nestaje mogucnost ucjene, kazao je Cacic.

Glavni koordinator za organizacijski ustroj stranke, Zlatko Koracevic izvjestio je da udruga ima preko tri tisuce clanova te da su imenovana 162 povjerenika koji pokrivaju cijelu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo