politička analiza / 'Radi se o sabotaži: Vlada ništa ne radi, premijer se i dalje pravi da je u gostima'

Politički analitičar prof.dr Žarko Puhovski gostujući u RTL-u Direkt secirao je aktualno stanje na političkoj sceni, izbor sudaca Ustavnog suda, a dotaknuo se i potencijalnog raspleta situacije između Mosta i vodećih političkih stranaka

16.5.2016.
22:46
VOYO logo

Što kažete na model stimulacije da se saborske zastupnike nagrađiva dodatnim bonusima za dolazak na rado mjesto? Je li bi to privuklo zastupnike da dolaze na glasanje u Sabor?

Image
da im svaki dan u saboru bude kao bajka /

Umjesto kažnjavanja, treba uvesti dodatno nagrađivanje zastupnika koji dolaze na posao

Image
da im svaki dan u saboru bude kao bajka /

Umjesto kažnjavanja, treba uvesti dodatno nagrađivanje zastupnika koji dolaze na posao

Mogle bi im se možda obećati da imaju plaću kao europarlamentarci. No, ne mislim da se radi o novcu, nego o sabotaži. Radi se o tome da u ovom trenutku ne postoji politički autoritet, kakvog je imao Sanader, pa i Milanović. Problem zapravo nije u Saboru, nego Vlada ništa ne producira o čemu bi se trebalo Sabor trebao odlučivati. Mi, kao građani i građanke, nismo naročito oštećeni jer Sabor u ovom trenutku nije važan jer Vlada ništa ne proizvodi. Problem je što Vlada ne producira, premijer ništa ne razumije i ponaša se i dalje kao da je u gostima. Tu je počela kriza sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto mislite da Vlada ne funkcionira ako ne donosi zakone?

Prijedloge zakona! Zato jer se govori o reformama. Ako nećete diktaturu, reforme se provode zakonskim promjenama. Zakonske promjene u ovakvom sustavu kojeg imamo provode se tako da Vlada predloži zakon. Vlada do sada nije predložila niti četiri zakona. Pogledajte Narodne novine. Oni su za isti broj Narodnih novina trebali mjesec dana više nego lani jer nije bilo produkcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da je Vlada sada nešto počela raditi. Što ih u ovoj situaciji čeka? Imamo li novu parlamentarnu većinu?

Nemamo nikakvu parlamentarnu većinu, nego je to situaciju slučajnosti - tko dođe, a tko ne dođe; je li Sandra Perković bacala daleko ili blizu od Hrvatske. Za sada se pokazalo da je ta parlamentarna većina je iznutra razjedinjena. U čitavom nizu stvari Most je u funkciji oporbe i bliže su SDP-u nego HDZ-u, ali ne mogu se s njima povezati zbog onog neugodnog razvoda. U ovom trenutku toliko je važnija situacija s Ustavnim sudom jer se čini da bi se izbori mogli pojaviti kao rješenje. Tim više jer čovjek koji je trebao biti moćna figura u pozadini - Tomislav Karamarko - njegova pozicija je sada bitno oslabljena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li šanse da SDP uspije srušiti Tomsilava Karamarka u Saboru?

Nisam siguran. Vjerujem da je Most dovoljno informiran da to znači nove izbore. Novi izbori znači dogovor SDP-a i HDZ-a protiv Mosta u izboru novog Ustavnog suda. To bi značilo da Most u tom trenutku neće ući u parlament. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Ustavnog suda, SDP i HDZ se mogu dogovoriti i to je možda realnije?

Paradoks je u tome da se SDP i HDZ oko ovoga mogu lakše dogovoriti nego s Mosom. Drugi paradoks je da izbori ne mogu biti prije jeseni. Sada se sve više čini kako će biti 'lagano umiranje' do ljetne stanke, koja nam se bliži. Na jesen će se ustanoviti da je ojačana pozicija, što nije vjerojatno, ili se ide na nove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da među kandidatima više nema bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, znate li razlog? 

Moje uvjerenje je da se nije trebao ni kandidirati. On je čovjek koji je kao državni odvjetnik brojnim ljudima stao na rep. Očekivati u takvoj situaciji da bude izabran je nerealno. Osim toga, sam bi bio u nekim situacijama osoba koja se može pojaviti u predmetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo