gdje će stisnuti HEP? / Računi za struju zbog vaučera siromašnima veći od šest do devet kuna, HEP preuzima trošak kućanstava

Banski dvori tvrde da će trošak od 200-tinjak milijuna kuna ipak preuzeti opskrbljivači struje, a dok iz najvećeg HEP-a to i potvrđuju-ostali kažu - još se pregovara

3.9.2015.
18:37
VOYO logo

Kako je i najavila, Vlada je donijela još jednu predizbornu mjeru - vaučere za električnu energiju za 125 tisuća socijalno ugroženih građana. No, zbog toga je povišena cijena struje kućanstvima, zbog čega bi računi trebali biti veći od šest do devet kuna. Banski dvori tvrde da će trošak od 200-tinjak milijuna kuna ipak preuzeti opskrbljivači struje, a dok iz najvećeg HEP-a to i potvrđuju - ostali kažu - još se pregovara.

Solidarna naknada. Novi namet koji ce građani ugledati na računima za struju u listopadu. Time će se podmirivati računi električne energije za najugroženije sugrađane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije bacanje novca iz proračuna, to je odgovoran I precizan posao na kojem se radilo mjesecima. Sad ide sezona grijanja, I to ide u primjenu", izjavio je premijer Zoran Milanović.

"Brinemo o ljudima koji jesu ugroženi socijalno, ali niti na teret proračuna, niti kompanija jer smo cijeli paket tako pripremili da je svatko neki korak I kompenzaciju napravio da bi se osigurala ta sredstva", dodaje Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri lipe po kilovatsatu plus PDV, koliko je uredbom određena solidarna naknada, znači da bi mjesečni račun prosječnog hrvatskog kućanstva, koji s naknadama iznosi 225 kuna – porastao za 8 kuna – na 233. U Vladi tvrde da taj teret ipak neće podnijeti građani.

U međuvremenu, iz državnog HEP-a umiruju potrošače. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neovisno o načinu na koji će se provesti naplata solidarne naknade prema Uredbi Vlade RH, konačna cijena za kupce električne energije neće se mijenjati".

Tek poslijepodne pred novinare je stala pomoćnica ministra gospodarstva, i rekla kako očekuje da poskupljenja neće biti. No jasno je da druge opskrbljivače  država na to ne može obvezati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj trošak može može snositi i opskrbljivač, to je dio njihove poslovne odluke, možda će u konačnici snositi građani, oni građani za koje opskrbljivači ne budu korigirali taj dio cijene", dodaje Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva.

Njemački RWE odluku još nije donio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I naša i Vladina želja je da ostali građani ne osjete financijske posljedice uvođenja ove mjere te zajedno s Vladom radimo na pronalasku kvalitetetnog rješenja za njezinu provedbu".

Oporba i sindikati ovaj put su  ujedinjeni - Vlada kažu kupuje glasove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito predizborno, populistički, i ono što je važno - svaka kuna koja će biti isplaćena na takav način – višestruko će morat biti vraćena", poručio je Gordan Jandroković.

"Sad je jasno da se sve to radi isključivo zbog izbora, i zato i jest toliko nisko jer se kupuju glasovi na najugroženijim dijelovima društva", dodaje Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kojoj će se točno stavci državni HEP stisnuti, samo da bi većini građana ostal isti računi - još se ne zna.  

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo