Provokativno / Queer festival testira konzervativce: Izložili dva i pol metra visok klitoris u centru Zagreba

Mnogi su na radionici imali prvi susret s izgledom klitorisa

24.5.2019.
7:00
VOYO logo

A sad nešto o čemu se baš ne priča sasvim otvoreno: klitorisu. Baš je to glavna tema ovogodišnjeg Queer festivala u Zagrebu. Pa su napravili ogromnu instalaciju klitorisa, koji doduše mnogi nisu isprve prepoznali, o tom ženskom organu drže predavanja i printaju ga iz 3D printera. I nije to sve! U Zagreb je stigla i japanska erotska atrakcija: shunga. Eksplicitni prizori seksualne tematike u drvorezu, koje su japanski umjetnici radili prije 200 godina.

Dva i pol metra visok klitoris već tjedan dana miriši ispred Muzičke akademije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki prolaznici ne prepoznaju o čemu se radi, neki zastanu pa slikaju jer su fascinirani, treći smatraju da oko toga ne treba dizati frku, jer je to nešto sasvim prirodno. 

Iako mnogim prolaznicima možda nije jasno o čemu se radi, ali je zato savršeno jasno onima koji su to postavili. Ove godine Queer Zagreb bavi se čežnjom, s klitorisom u fokusu. Pa su tako u posljednih nekoliko mjeseci u ponudi radionice 3D klitorisa,
a od danas i izrada Glitorisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo sada izrađujemo jedan Glitoris, takav je kako i zvuči, šljokičasti i veliki, govori nam organizatorica Karla Horvat Crnogaj.  

Mnogi su na radionici imali prvi susret s izgledom klitorisa, organom koji ima svaka žena i isključivo pruža zadovoljstvo. Karla kaže da je za neprepoznavanje sigurno kriva i činjenica da ga nema u udžbenicima iz biologije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi znamo nacrtati buberg koji izgleda kao grah, mozak kao cvjetača. Ali dok ne znamo kako organ funkcionira, ne možemo znati prepoznati nešto s organom i kako ga prepoznati", govori za RTL Direkt

Izradite svoj klitoris 

Tu su i 3D klitorisi u prirodnoj veličini koje su si mnogi izradili - najveća potražnja bila je za crvenima. A samo nekoliko kilometara dalje otvorena je i izložba donedavno zabranjenih djela. Japanska golotinja iz 18. stoljeća prikazana drvorezom. 
"To se sakrivalo u rukav kimona i onda prenašalo, sad malo pogledaj ti, malo ću pogledat ja. I zato kod mnogih šungi možemo vidjet da su oštećene i ispresavijane. korištene su slike, nisu stajale na zidu", kaže Bruno Isaković iz Udruge Domino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sada, 300 godina kasnije, na zagrebačkom su zidu. A sve zbog Brune i Zvonimira koji su odlučili okupiti ovih stotinjak djela ne bi li educirali posjetitelje o seksualnosti. 

U Europskoj umjetnosti taj odnos između umjetnika je bio mačisticki, umjetnik i ženski model. Ovdje šunge prikazuju dvoje ljudi koji su ravnopravni, kaže Zvonimir iz Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednosti od 500 pa sve do nekoliko tisuća eura po komadu, svih veličina i boja, ipak se istaknulo djelo s 12 slika. Ilustracija s kraja 18 stoljeća predstavlja japanskog cara sa 12 različitih žena za 12 mjeseci u godini. 
Tijelo je pokriveno, genitalije naglašene. To je trik da se privuče pozornost, naglašava Isaković.

Izrada Glitorisa, izložba japanske erotike, veliki cvjetni klitoris u centru Zagreba - turisti bi rekli - baš smo moderno društvo. Ili možda ipak nismo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo