Putnike u splitskoj luci čeka kaos

Od sutra, srijede 15. listopada u 7.20 sati radnici Trajektne luke Split onemogućavat će isplovljavanje iz luke kao i ukrcaj vozila i putnika na brodove.

14.10.2014.
14:22
VOYO logo

"Rat" oko tarifa između Trajektne luke Split i Lučke uprave Split, koji traje godinama, kulminirat će blokadom vrlo prometne luke na Jadranu. Barem tako tvrde u Sindikatu lučkih radnika Trajektne luke Split d.d.

Na ovaj potez, navode u priopćenju, odlučili su se jer im je Lučka uprava Split jednostrano snizila postojeću tarifu, za više od 75 posto i tako, tvrde, smanjila prihode za 75 posto. Riječ je o tarifi koju naplaćuju brodarima za privezivanje i odvezivanje brodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrožena egzistencija 75 zaposlenika

U Sindikatu tvrde da je protuzakonita i odluka Lučke uprave Split o spajanju tarife za privez i odvez brodova s tarifom za ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila. Na taj način, kažu, povećani su rashodi tvrtke za 50 posto. Upozoravaju da Trajektna luka Split ima najniže tarife na Jadranu, zbog čega se zadnjih godina bori s likvidnošću, a egzistencija njenih 75 zaposlenika je dovedena u pitanje.

Prema podacima koje su iznijeli u Sindikatu, tarifa za brod od tri tisuće bruto tona u lukama Rijeka i Pula je 1.490 kune, u Zadru i Šibeniku 1.295 kuna, u Pločama 1.536 kune, u Dubrovniku 1.779 kuna, a u Splitu svega 400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, u Sindikatu lučkih radnika Trajektne luke Split navode kako lučki operateri u svim hrvatskim lukama posebno naplaćuju uslugu priveza i posebno odvez broda, a samo se u splitskoj luci za obje operacije naplaćuje jedna cijena, i to za 210 posto manje u odnosu na druge luke u Hrvatskoj. Za istu cijenu, navode, još su prisiljeni obavljati djelatnost ukrcaja i iskrcaja putnika i vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo