PUTIN KONAČNO PRIZNAO ISTINU O ZLOČINU IZ DOMOVINSKOG RATA: /

'Nemojte pucati, mi smo Rusi, vaša braća'

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Nova knjiga Vladimira Mukuseva, "Ne pucajte, mi smo tvoja braća", otkriva da su ruske novinare 1991. godine ubili srpski pobunjenici

29.8.2018.
18:09
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Vladimir Mukusev, ruski novinar i sveučilišni profesor, objavio je prošli tjedan u Petrogradu svoju drugu knjigu o ubojstvu ruskih novinara Viktora Nogina i Gennadyja Kurinoja koji su ubijeni 1. rujna 1991. u blizini Hrvatske Kostajnice, piše Tportal. Knjiga "Ne pucajte, mi smo tvoja braća" nastavlja se na njegovu prvu knjigu "Crna mapa - priča jedne novinarske istrage" i predstavlja rezultate istraživanja koje je proveo.

Mukusev tvrdi da su Nogina i Kurinoja ubili srpski pobunjenici iz automatskog oružja. Sve se dogodilo dok su se 1. rujna 1991. godine vozili automobilom s diplomatskom oznakama tadašnjeg Sovjetskog saveza prema Petrinji. U selu Panjani Srbi su izrešetali auto novinara vatrenim oružjem i spalili ih zajedno s automobilom, iako su novinari, navodno, molili da to ne rade: "Nemojte pucati, mi smo Rusi, vaša braća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ruski novinar Vladimir Mukusev i umirovljeni pukovnik HV Ivica Pandza-Orkan.

Srbi optužili Hrvate za ubojstvo novinara

Nakon tragičnog i nemilosrdnog događaja, slučaj je postao predmetom medijskog i diplomatskog obračuna. Pobunjeni Srbi tvrdili su da iza ubojstva stoje hrvatske snage, što je za Hrvatsku bilo opterećenje s kojim se teško mogla nositi.

Međutim, ruska Parlamentarna komisija s Mukusevim na čelu otkrilo je da su za ubojstvo krivi srpski pobunjenici. Nakon toga komisija je raspuštena jer se tadašnjoj ruskoj vlasti to saznanje nije nimalo svidjelo. Zbog toga su se ubijeni novinari, čiji ostaci nisu pronađeni, godinama vodili kao nestali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUTIN ODLIKOVAO RUSKE NOVINARE UBIJENE U HRVATSKOJ: /

'Više nema dileme tko je krivac...'

Image
PUTIN ODLIKOVAO RUSKE NOVINARE UBIJENE U HRVATSKOJ: /

'Više nema dileme tko je krivac...'

Vladimir Putin posthumno je odlikovao novinare

Mukuseva otkrića prenijeli su ruski mediji, a ubijene je novinare ruski predsjednik Vladimir Putin posthumno odlikovao za "hrabrosti, žrtvu i borbu za istinu".

"Istina je konačno osvojena. Na spomeniku ubijenih ruskih novinara u selu Panjani, koji je podignut 2011. godine, nedavno je postavio još jednu ploču koju ćemo otkriti sljedeće subote. Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je istinu koja je napisana na ploči postavljenoj 2011. godine, a mi stavljamo novi pečat na ovu tužnu priču", izjavio je za Tportal Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo