Nesreća u tren oka / Težak put migranata preko Dunava: Moraju prijeći moćnu rijeku, ali prije toga ih čekaju minska polja

Koliko je opasno prelaziti moćni Dunav? S ekipom Crvenog križa za spašavanje na vodi dan je provela ekipa RTL-a

24.12.2019.
16:00
VOYO logo

Tragedija na Dunavu kod Erduta. U ukradenom čamcu prevrnulo se 11-ero migranata. Njih čak šestero nije pronađeno, među nestalima je i dvoje djece. Iako se nesreća dogodila na srbijanskoj strani - u pomoć je pristigla i hrvatska policija

Koliko je opasno prelaziti moćni Dunav? S ekipom Crvenog križa za spašavanje na vodi dan je provela ekipa RTL-a i doznala ključne savjete za preživljavanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeke su moćnije nego što možete pomisliti. Snažne struje, vjetrovi, valovi, smrtonosni virovi. Prema Dunavu treba imati strahopoštovanje pa i zbog temperature. U tren oka, pogotovo u mrklom mraku kada je orijentacija nemoguća, moćna sila vode može vas povući na dno.

Bez opreme nemate puno šanse protiv neumoljive prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo i osnovno, svaka osoba trebala bi znati plivati. Drugo, treba imati prsluk za spašavanje. Što se tiče čamca, bitno je da se poštuje kapacitet osoba koliko ih smije u čamac", rekao je Adam Šoltić iz Službe spašavanja na vodi Crvenog križa.

Nesreća se dogodi u tren oka

Jer ako je, primjerice jedanaestero migranata u ribarskom čamcu koji će vam krijumčar ponuditi, ne piše vam se dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinom koriste čamce za napuhavanje koji ne izdrže tu težinu i onda se dogodi svašta. Plate 100, 200 eura i misle da su na slobodi, a zapravo su - na dnu. Dunav to jako brzo proguta i sreća ako se nekoga i nađe", rekao je Tihomir Zvekelj iz Crvenog križa. 

Jer nesreća se dogodi u tren oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim radi s tri čovjeka. Jedan vozi čamac i dva spasioca. Ova dva izvlače ljude van, a ako nismo u mogućnosti prići čamcem toj osobi, jedan spasilac kreće u rijeku za njim dok ga drugi drži na užetu", rekao je Šoltić.

Kada ste u vodi, počinju šokovi, grčenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo brzo dođe do pothlađenosti. Gubi se snaga, gubi se sve i neizbježno je da se čovjek utopi", rekao je Zvekelj.

A ako ste mislili da je Dunav najveći problem, prevarili ste se. Jer ako ste migrant u potrazi za boljim mjestom za život, da biste uopće stigli do te moćne rijeke, morate proći kroz – minirana područja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo