Pusićku u Bruxsellesu dočekali europski čestitari

Ministrica za vanjske i europske poslove Vesna Pusić u ponedjeljak je doputovala u Bruxelles gdje sudjeluje na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije.

23.1.2012.
13:23
VOYO logo

Uoči početka sastanka Vijeća više ministara vanjskih poslova članica EU-a pozdravilo je rezultate referenduma u Hrvatskoj. Jedan od njih je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt koji je rekao da je današnji sastanak "vrlo važan jer će dočekati hrvatsku ministricu Vesnu Pusić, prvi puta nakon uspješnog referenduma". Bildt je objasnio da će Hrvatska imati status zemlje promatrača do srpnja 2013. kada se očekuje da će pristupiti Uniji.

"To je veliki korak za Hrvatsku, veliki korak za Europu i veliki korak za nas sve", komentirao je Bildt referendum na kojem se 66 posto hrvatskih građana izjasnio za ulazak u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je da referendum dobra vijest za Hrvatsku i Europu, te da se do pozitivnih rezultata došlo "političkom hrabrošću i velikom odlučnošću".

Hrvatska iskustva i tranzicija

"Svoje ću kolege obavijestiti o dvotrećinskoj većini koju su hrvatski građani dali europskom projektu, a nakon toga govorit ću o mogućnosti sudjelovanja i korištenja hrvatskih iskustava, općenito u tranziciji i u izgradnji institucija, što je relevantno za mnoge susjedske politike koje vodi Europska unija, a govorit ću vjerojatno i o uspjehu koji smo postigli sa slovenskom stranom o dogovoru za početak arbitraže", rekla je ministrica Pusić prije početka sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije, na kojem prvi put sudjeluje 28 ministara, raspravlja se o iranskom nuklearnom programu te mogućem zaoštravanju sankcija. Razmotrit će se trenutna situacija u Siriji kao i stanje u Egiptu.

Austrija će biti među prvima koji će ratificirati Pristupni ugovor RH s EU, poručio je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dojmljivim, jasnim rezultatom glasovanja hrvatski je narod dokazao zrelost i dalekovidnost te prepoznao povijesnu šansu europskog procesa ujedinjenja. Dvadeset godina nakon međunarodnog priznanja samostalnosti to je najljepši dar koji su si Hrvatice i Hrvati mogli sami dati. Hrvatska, naš bliski prijatelj i susjed, dobro došla u europsku obitelj", rekao je austrijski potkancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger komentirajući rezultat nedjeljnog referenduma o članstvu RH u EU u posebnom priopćenju austrijskog ministarstva vanjskih poslova, objavljenom u ponedjeljak prijepodne. Istaknuo je da je Austrija podupirala Hrvatsku aktivno i bez posustajanja od samih njenih početaka u teškim ratnim godinama pa sve do okončanja pristupnih pregovora s EU. "Već se veselimo uskoj suradnji s Hrvatskom u EU – dodao je Spindelegger napominjući da je sada izuzetno važno da ubrzo počne proces ratifikacije Pristupnog ugovora RH s EU u svim zemljama članicama. Austrija će biti među prvima koja će to učiniti", obećao je austrijski potkancelar i ministar vanjskih poslova. Povratak naše zemlje u europsku obitelj Spindelegger je nazvao "obogaćivanjem EU".

"Ne samo da će se europska zona stabilnosti proširiti u smjeru jugoistoka nego će Hrvatska također ojačati dunavsku i jadransku dimenziji Unije", ustvrdio je austrijski ministar. ( Agencija VLM) specijal-201012070191004-Hrvatska i EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo