Pusić i Erjavec postigli dogovor, ali ne smiju otkriti detalje

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec, postigli su dogovor o rješenju problema Ljubljanske banke nakon višesatnih pregovora u Otočcu ob Krki.

6.2.2013.
20:50
VOYO logo

Ministrica Vesna Pusić je novinarima rekla da ne može otkriti okvir koji su dogovorili za rješenje jer to prvo moraju reći vladama.

"Dvadeset godina otvoreno je pitanje Ljubljanske banke, ja sam rekao da Slovenija neće biti zadnja koja će ratificirati hrvatski Pristupni ugovor. Mislim da postoji put da nađemo rješenje, a vidljiva je i velika mogućnost da ratifikacija krene. Imali smo pozitivnu energiju i optimizam, ponovno naglašavam da je u interesu cijele regije da Hrvatska postane članicom EU 1. srpnja. Naši nagovori su bili intenzivni i zahtjevni, što se tiče stručnog rješenja to smo raščistili i ostaje nam političko. Sada moramo uvjeriti naše vlade i parlamente da je rješenje tu", rekao je slovenski ministar Karl Erjavec nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je inicijativa od prošlog ljeta bila da se imenuju dvojica stručnjaka i moje je mišljenje da su odlično odradili svoj posao", kazala je ministrica Pusić. "Sa stručne su strane omogućili jasnu sliku s čime se suočavamo. Nakon toga je tema naših razgovora bila pronaći rješenje, koje je politički izdržljivo, da po mogućnosti ne šteti nikome i da bude prihvatljivo. Mislim da smo mi u razgovorima više manje došli do toga, a sada je naša zadaća da različite varijante predstavimo svojim vladama. To nije naša autonomna odluka. Danas smo trebali uvjeriti sami sebe da je to dobro rješenje i tu smo se složili. To nije samo jedna mogućnost ali je u okviru jednog načina razumijevanja problema s različitim varijantama, ako vlade to prihvate imamo rješenje. Naći ćemo se još jednom u Zagrebu, nadam se da ćemo tada imati dogovor o kojem se slažu ne samo nas dvoje već i dvije vlade. To rješenje uključuje ratifikaciju hrvatskog ugovora na vrijeme", naglasila je Pusić.

Idući sastanak bit će 19.02., tri dana prije ostavke koju je najavio Karl Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
Molitva prije zore
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo