Purda je heroj iz naše ulice

Priča Tihomira Purde mora probuditi emocije čak i kod onih koji su cijepljeni od domoljublja i patriotskih tripova.

25.2.2011.
12:58
VOYO logo

Slučaj Purda i cirkus koji se oko tog slučaja događa, ili će se tek dogoditi, pokazao je dvije stvari o ovoj zemlji. Prva je da HDZ, kad je u pitanju "ulica", ozbiljno shvaća, čak se i boji jedino braniteljske populacije. Druga je da na braniteljskoj sceni vlada potpuni kaos.

Priča Tihomira Purde, na simboličkoj razini, običnom je smrtniku puno bliža od priča dosadašnjih braniteljskih junaka. Puno bliža od, recimo, priče Ante Gotovine, simbola broj jedan svih dosadašnjih braniteljskih prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihomir Purda heroj je iz naše ulice. Nije bio dio nikakvog establishmenta, nema vilu u Pakoštanima, nije zapovijedao niti jednim sektorom, nije diljem planeta zavodio ljepotice, nije učio vojne škole "u stranomu svitu". Čovjek je bio najobičniji vojnik, koji je, doslovno, branio svoju kuću.

Purda, zatim, nije sudjelovao ni na kakvim brijunskim sastancima, nije se nalazio s Tuđmanom, nije bio Šuškov miljenik i utoliko je njegov slučaj puno "čišći" od slučaja Ante Gotovine. Čovjek je zarobljen, u zarobljeništvu je pod prisilom priznao krivnju i sad zbog toga prolazi kalvariju. Čovjek, kako sada stvari stoje, naprosto ni za što nije kriv i ako bude iti trunke pameti u pravosudnim tijelima BiH i Srbije, Purda će biti doma kroz desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Purda je, naposljetku, po svom socijalnom statusu prosječnom hrvatskom građaninu puno bliži od Gotovine, Čermaka i Markača, od kojih je jedan vlasnik dvorca. Purda nema dvorac – živi skromno s familijom od mirovine, krpajući prvi s prvim, kao i veliki broj građana ove zemlje.

Ukratko, priča Tihomira Purde naprosto mora probuditi emocije u hrvatskih građana, pa čak i u onih koji su potpuno cijepljeni od domoljublja i patriotskih tripova. Na čistoj čovjekoljubivoj osnovi. O braniteljskoj populaciji da ne govorimo. I kao takav, može poslužiti svakoj udruzi, interesnoj grupaciji, stranci... da aktivira građane na prosvjede. I tu je počeo cirkus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ se jedino boji branitelja

Kad su prosvjedi krenuli, postalo je jasno da se HDZ braniteljske populacije boji i da nad njom lagano gubi kontrolu. Pero Janjić Tromblon na prosvjednom skupu u Grubišnom Polju govori da su branitelji spremni "uzeti oružje", a iz Vlade i policije nikakve reakcije. Niti se izjavom nisu obratili, a kamoli da razmisle o informativnom razgovoru.

Đakić se upire svim silama držati HVIDRA-u pod kontrolom, a do kada će to moći, ne zna se. Tako je za subotu, točno u vrijeme kad će se na Trgu bana Jelačića odvijati prosvjed na kojem će nastupiti i Thompson, sazvao sastanak šefova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na kojem će se razgovarati se o "zajedništvu udruga", "dostojanstvu hrvatskih branitelja" i "deklaraciji o Domovinskom ratu", a zapravo prebrojati braniteljske snage odane HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će se za to vrijeme odvijati na Trgu, sam bog zna. Tamošnji, pak, prosvjed organizira, barem prema priopćenju, "...Udruga hrvatskih branitelja 1990.-1996. RH (UHB 1990.-1996. RH) uz nazočnost ratnog ministra Ministarstva unutarnjih poslova RH Ivana Vekića..."

Potpuni kaos na braniteljskoj sceni

Uskoro se, međutim, medijima obraća Ivan Vekić, koji tvrdi da je taj prosvjed, ustvari, HDZ-ova navlakuša. Vekić tvrdi da će vođe prosvjeda u podne doći na Markov trg na pregovore, a sat poslije će "s Trga slati poruke podrške nesposobnoj vlasti". "Ne nasjedajte!", poručuje tako Hrvatska straža – nacionalna stranka, te najavljuje prosvjed na Markovu trgu, a kada, odlučit će na sastanku Stožera za obranu nacionalnih interesa. Ajmo sada samo pobrojati subjekte koji se u svemu ovome spominju – HVIDRA, Udruga hrvatskih branitelja 1990.-1996. RH, Hrvatska straža – nacionalna stranka, Stožer za obranu nacionalnih interesa te neizostavni M. P. Thompson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što rekoh, potpuni kaos na braniteljskoj sceni. Motiva je milijun, a zadnji je, čini se, stvarna zabrinutost za Purdinu sudbinu. Đakić je tu da pobroji HDZ-u odane snage kako bi barem pokušao održati kontrolu nad braniteljima, Vekić je tu jer se prepao istraga o ratnim zločinima koje idu i u njegovom smjeru, a Thompson je tu da nastupi mukte kako bi pokušao spasiti brend nakon Barišićeve optužbe da je uzimao lovu od HDZ-a da ne pjeva. Sudbina Tihomira Purde, u cijelom tom cirkusu, to postaje sve jasnije, zadnja je rupa na svirali.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču