manjinci ujedinjeni / Pupovac otkrio da je razgovarao s Plenkovićem, ali dodaje: 'Nećemo u vladu u kojoj je Hasanbegović'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milorad Pupovac izjavio je kako je veća mogućnost da svih osam zastupnika nastupa zajedno jer 'nema pokušaja da ih se razbije'

15.9.2016.
10:39
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je kako postoji mogućnost da osam zastupnika nacionalnih manjina sudjeluje u formiranju nove vlasti, ali da on neće podržati vladu ako će u njoj sjediti Zlatko Hasanbegović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović", izjavio je za N1.

Pupovac tvrdi kako postoji veća mogućnost da svih osam zastupnika nastupa zajedno jer 'nema pokušaja da ih se razbije i jer je politička situacija jednostavnija nego prije osam mjeseci'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše se pozicije definiraju. Osnove su definirane s obzirom na ono što treba ne samo manjinama nego i društvu. Osam zastupnika nije mala stvar i oni ne mogu voditi računa samo o svojim kulturno-umjetničkim društvima nego i o javnim interesima zemlje. O tome ćemo i danas razgovarati. Usuglasili smo se oko osnovnih stavova, a to je zajednički klub da se držimo zajedno i da idemo na doradu naših osnovnih zajedničkih dokumenata. Bit će više posla na ovom prvom sastanku", kazao je.

Upitan kako će biti formaliziran eventualni ulazak u vladajuću većinu, odgovorio je: "Prije svega mi ne bismo htjeli fluidan i nedefiniran odnos. Najbolje je da se odnos definira i da se potpiše sporazum i da postane sastavni dio programa vlade. Koji će modalitet podrške biti to ćemo vidjeti. Postoje dva aspekta - onaj koji se tiče manjinskih prava, a onda i pitanje regionalnog razvoja s obzirom da manjine žive u regionalno zapostavljenim područjima. Naš strateški interes je prema općinama u tim područjima. U zemlji narasta nejednakost. Mi smo tu da brinemo o jednakosti i da brinemo kakvu ekonomsku politiku naša zemlja treba. Sad je idealna prilika s obzirom na indikatore koje imamo, da se koalicija bavi i s tim. Da počne razmišljati o pravcima razvoja i koje će sektore ekonomija razvijati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako nema amcija biti potpredsjednikom buduće vlade, ali ako bude potrebno, između redaka je dao naslutiti da je spreman i za tu poziciju.

Otkrio je kako je razgovarao s Andrejem Plenkovićem te da je razgovor bio 'sadržajan'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On ima pretpostavke da bude dobar premijer. On ima natprosječnu reputaciju u europskim i međunarodnim krugovima što za našu zemlju nije mala stvar. Takvi se plaćaju suhim zlatom. Nama treba nova reafirmacija u EU. Plenković je čovjek koji ne proizvodi konflikte, on okuplja i izabire. To je moj dojam. Plenković će htjeti biti premijer, a to znači voditi vladu u pravom smislu riječi i znati što mu svaki ministar radi. On će biti 'full time prime minister'", tako je Pupovac okarakterizirao šefa HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo