PUPOVAC O ODLASKU U BANJU LUKU / 'Ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti, nemam problema s priznavanjem BiH'

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

'Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje. Išao sam kao predstavnik srpske zajednice, ne kao državni predstavnik', kazao je Pupovac o svome odlasku na proslavu dana Republike Srpske

13.1.2022.
13:05
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

Povodom 24. godišnjice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, u Vukovaru su zajedničku sjednicu održali Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar. Prije sjednice, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac pred novinarima je govorio o svome odlasku na prošlonedjeljnu proslavu dana entiteta Republike Srpske u Banjoj Luci, koji federalne vlasti BiH drže nezakonitim. U Hrvatskoj je Pupovac doživio niz kritika zbog svoje nazočnosti u Banjoj Luci. On, pak, kaže kako ne žali što je išao na svečanu akademiju kojom je obilježen dan Republike Srpske.

"Ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH. Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS", kazao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IMA I GORIH OD ANTIVAKSERA' /

Pupovac o Milanoviću: 'Rokanje, alo, helou... To nije jezik kojim govore ljudi. On odvodi svoju ulogu u prostor opskurnih birtija'

Image
'IMA I GORIH OD ANTIVAKSERA' /

Pupovac o Milanoviću: 'Rokanje, alo, helou... To nije jezik kojim govore ljudi. On odvodi svoju ulogu u prostor opskurnih birtija'

Bliske mu poruke koje je uputio Profirije

Također je rekao kako ne vidi razloga za žaljenje zbog svoga čina.

"Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u suradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju", rekao je Pupovac i dodao da su mu bliske poruke koje je na svečanosti u Banjoj Luci uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se SNV ne upliće u rasprave koje se vode u BiH.

"Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva je sudbina BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira. Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam čovjek ružnih riječi'

Za sebe je rekao da nije čovjek koji bi svojim postupcima pridonosio dezintegraciji BiH.

"Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati. Nisam čovjek ružnih riječi, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje. Išao sam kao predstavnik srpske zajednice, nisam državni predstavnik", kazao je i dodao kako je već navikao da mu se pripisuju stvari koje mu se ne mogu pripisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banjoj Luci su vlasti Republike Srpske mimohodom obilježile dan koji u tom entitetu slave kao praznik, iako je Ustavni sud BiH isti proglasio neustavnim. Na svečanosti je Milorad Dodik kazao da je Republika Srpska država.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo