PUPOVAC I RICHEMBERGH O ESKALACIJI GOVORA MRŽNJE: / 'Posegnulo se za ranjivim skupinama. To je u funkciji poltičkih kampanja, a ne karnevala'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče spaljivanja krnje u obličju istospolnog para s udomljenim djetetom,

25.2.2020.
14:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina SDSS-ov Milorad Pupovac i GLAS-ov Goran Beus Richembergh u utorak su osudili spaljivanje gej para s djetetom na fašniku u Imotskom, ali i napad na kliniku oftalmologa Nikice Gabrića. Pupovac je istaknuo da nije istomišljenik s Hrvojem Zekanovićem (HRAST), ali da njegovo pravo na miran život kao i njegove obitelji mora biti apsolutno zaštićeno.

Govoreći o slučaju Nikice Gabrića koji ja kazao da je mason, Pupovac je istaknuo da mora biti zaustavljena percepcija da takve tajne organizacije čine stvari koje su iznad Ustava i zakona i manipuliraju sudbinama pojedinaca, naroda i države, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZEKANOVIĆA JUTROS DOČEKALI KUKASTI KRIŽ I USTAŠKI ZNAK NA OBITELJSKOJ KUĆI: /

'E neće proći!'

Image
ZEKANOVIĆA JUTROS DOČEKALI KUKASTI KRIŽ I USTAŠKI ZNAK NA OBITELJSKOJ KUĆI: /

'E neće proći!'

'Posegnulo se za ranjivim skupinama'

"Od javnog je interesa da stvaranje te vrste svijesti i percepcije bude zaustavljeno, posebno onda kada to završava napadima na imovinu i posao kao u Gabrićevu slučaju. Napadi su sasvim sigurno povezani s političkim kampanjama koje su vođene i u Saboru, ali i medijskom prostoru“, smatra Pupovac.

Što se tiče spaljivanja krnje u obličju istospolnog para s udomljenim djetetom, Pupovac je kazao da se posegnulo za ranjivim grupacijama te da slanje te vrste poruka prema njima nije u najboljoj tradiciji karnevala niti doprinosi zaštiti prava manjina što Ustav i zakoni jamče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivanje na svijest naroda mi razumijemo kao nedemokratsku, populističku gestu koja ne poštuje raznolikost i najveća postignuća današnje civilizacije", kazao je Pupovac.

'Svjedočimo novoj fazi eskalacije govora mržnje'

Beus Richembergh upozorio je da smo svjedoci nove faze u eskalaciji govora mržnje u hrvatskom političkom i javom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već ne znam po koji put upozoravamo da huškanje na društveni položaj i prava nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina vodi u novu fazu – nasilje. Javno huškanje i govor mržnje protiv Roma, LGBT zajednice, pojedinih udruga, zapravo je niz manjinskih skupina koje ne posjeduju društvenu moć. Tradicija je karnevala ismijavati se s onima koji imaju moć i mogu utjecati na budućnost da ih se javnim pritiskom pa i satirom natjera da svoje javno djelovanje shvate ozbiljnije", rekao ej Beus Richembergh.

Napomenuo je da ovo ide u eskalaciju protiv privatnosti i sigurnosti, neovisno o tome je li riječ o napadu na privatnost i obiteljski mir zastupnika Zekanovića ili napadu na Gabrićevu kliniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"to je nedopustivo i može biti samo uvertira u ozbiljno nasilje“, smatra Beus.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo