'Mi nismo ti' / Nakon prijetnji Domovinskog pokreta SDSS odlučio da neće ići u Vukovar i Škabrnju: 'Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo'

Image
Foto: Robert Anic/Pixsell

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ranije je izjavio da će 'sigurno posjetiti Vukovar'

17.11.2023.
10:47
Robert Anic/Pixsell
VOYO logo

Predstavnici SDSS-a ove godine neće 17. studenoga baciti vijence u Dunav u Vukovaru, kao prethodnih godina, nakon prijetnji Domovinskog pokreta da će ih ondje dočekati "živi zid" kojim će ih spriječiti da odaju počast žrtvama.

Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i drugih srpskih organizacija potvrdili su na današnjoj konferenciji da neće biti na Škabrnji i Vukovaru ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo ti. Govorit ćemo o tome zašto danas i sutra nismo tamo gdje smo trebali i htjeli biti, na komemoraciji za sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Trebali smo i htjeli danas biti na Dunavu za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali na njemu, na Ovčari i u pravoslavnom hramu Svetog Nikole. Trebali smo i htjeli sutra biti u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji. Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo, ne zato što su naši osjećaji drugačiji ili zato što nismo u stanju otrpjeti uvrede", kazala je Anja Šimpraga.

"Ne možemo jer želimo sačuvati dostojanstvo vukovarske i škabrnjske komemoracije, ali i naše dostojanstvo. Pozivamo naše sunarodnjake, Srbe i Srpkinje, da u svojim srcima zapale svijeće za spomen na naše sugrađane, Hrvate i Hrvatice, koji su ubijeni u ovim krajevima”, rekla je Šimpraga te poručila: "Neka je trajan mir među svima nama koji se sjećamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlinarić: 'Niste ni prijašnjih godina dolazili u Kolonu sjećanja'

"Ne damo da nam se iskrivljava povijest. Čuli smo tiskovnu SDSS-a, napisan govor gdje je pročitala potpredsjednica Vlade i rekla 'Nećemo doći u Škabrnju i Vukovar'. Niste ni prijašnjih godina dolazili u Kolonu sjećanja. Zašto niste došli?", kazao je Stipo Mlinarić, koji se medijima obratio uživo po završetku presice SDSS-a.

Vi ste za suživot i pomirenje. I mi smo, ali recite, gdje je naših 340 nestalih? Ima i nestalih Srba. Ali ne raditi četničke spomenike. Mi nismo za iskrivljavanje povijesti. Onaj vijenac svake godine koji je bacan ovdje u Dunav nije bacao Milorad Pupovac, bacao ga je Andrej Plenković. Da je samo rekao: 'Nemojte to raditi, nemojte se rugati žrtvi'", kazao je Stipo Mlinarić. "Molim vas, nemojte nam to dirati, to su nama žive rane", dodao je Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Domovinskog pokreta poručuju da nisu došli provoditi nikakvu silu nego provoditi zakon. Poručili su da više neće biti iskrivljavanja povijesti. Domovinski pokret zamjera Šimpragi što je čitala s papira. Poručili su da oni nisu došli čitati s papira.

Komentirali su i zbog čega Pupovac nije dao izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgovorila je hrpu laži, prijetnje, fizičke obračune. Nikom nisam prijetio, ali sam rekao: 'On vijenac u Dunav baciti neće', ali to ne znači fizičku prijetnju. Rekao sam, stat ćemo u živi lanac. To ne znači da bi nekoga tukli", kazao je Mlinarić. "Ne damo da nam izjednačavaju agresore i žrtve, to nam ne može nitko raditi, niti Andrej Plenković, nema pravo za 15.000 ljudi koji su poginuli za ovu državu", dodao je.

"Neka dođe s ružom u ruci u Kolonu sjećanja, neka da iskreni pijetet", poručio je Mlinarić Šimpragi. Ocijenio je da je laž i manipulacija da Domovinski pokret skuplja poene na žrtvi Vukovara te poručio da će uvijek doći na Dunav ako Pupovac bude želio bacati vijenac u Dunav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vukovar je iznad svake politike, ovo nema veze s izborima", poručio je Mlinarić te dodao da se ničijem porazu ne veseli. "Nemojte manipulirati, nikad niste ni išli", zaključio je o poruci SDSS-a da neće doći u Škabrnju i u Vukovar.

POGLEDAJTE VIDEO: Živi zid u Vukovaru? Mlinarić: 'Nećemo dati da Pupovac krši zakon, želi izjednačiti žrtvu i agresora'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo