'PUNO JE CIRKULACIJE VIRUSA MEĐU STANOVNIŠTVOM'; Epidemiologinja upozorava: / 'U ovom vremenu zarazu je teško prevenirati'

Image

Prvi korak je dosljedno provoditi postojeće, a tek onda razmišljati o tome što bi se trebalo postrožiti

5.11.2020.
9:56
VOYO logo

Epidemiologinja Tatjana NemethBlažić za N1 istaknula je da je proteklih dana oko trideset posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih uzoraka.

"Kad bismo još povećali brojke testiranih, što ne možemo, jer smo već sada došli do gornje granice kapaciteta, taj postotak bi bio veći, jer je puno cirkulacije virusa među stanovništvom", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da to nije neobično, jer je teško u vremenu kad su i inače česte respiratorne infekcije, prevenirati zarazu.

"Trebalo bi potpuno ograničiti kretanje i spriječiti bliski kontakt s ljudima, a to je nemoguće potpuno spriječiti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mogućeg uvođenja potpunog zatvaranja, epidemiologinja je rekla da je važno dosljedno provoditi mjere koje već sada postoje, a tek onda razmišljati o tome koje bi se još mjere trebalo dodatno postrožiti u smislu ograničavanja aktivnosti koje dokazano utječu na veći broj širenja, što su različita okupljanja.

"Kao što za infekciju treba zadovoljiti određeni broj uvjeta da bi ona nastala, tako i za sprečavanje treba kombinirati mjere koje postoje", rekla je Nemeth Blažić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo