struja, za sada - besplatna / Punionice za električna vozila dobio i Osijek, HEP do kraja godine gradi još 20-ak!

Punionice za električna vozila dobio je i Osijek. HEP je tamo u pogon pustio njih dvije iz kojih je struja, za sada, besplatna. Trenutačno u Hrvatskoj ima oko 400 električnih vozila i 50-ak punionica. No već do kraja godine HEP ih namjerava izgraditi još 20-ak, a gradit će ih i Hrvatski telekom

26.8.2015.
19:26
VOYO logo

Punionice za električna vozila stigle su i u Osijek. 

"Punjač je snage 22 kilovata, može istovremeno puniti dva vozila, ovakva vozila se zapravo napune za 3 do 4 sata, u zavisnosti koliko je baterija ispražnjena", izjavio je voditelj projekta HEP ELEN Ivica Skorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP je u rad pustio dvije - jednu ispred upravne zgrade ElektroslAvonije, a drugu na benzinskoj postaji na Gajevu trgu. Projekt je ostvaren u suradnji s graaadom.

"Dvije lokacije govore nam o tome, ne da će se one samo povremeno koristit, nego da ćemo tu mrežu razvijati i dalje. Tako smo već preliminarno dogovorili i treću lokaciju kako bi se kvalitetnije uključilo sveučilište Josipa Jurja Strosssmayera", dodaje zamjenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio 9 punionica no ne misle stati.

"Za 15-ak dana ćemo u Varaždinu otvoriti tri punjača, ista ovakva, tako da popet ćemo se na 12, a planovi su nam do kraja godine da još 20 punjača postavimo s gradovima s kojima smo potpisali ili ćemo potpisati sporazum", dodaje Skorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je trenutačno 50-ak punionica. U Splitu i Rijeci ih je izgradio i Hrvatski telekom, a kako bi se vozači lakše snašli, napravili su i portal puni.hr na kojem se vide lokacije svih punionica u Hrvatskoj, ali i Sloveniji.

"Znači da li su punionice slobodne, oni bi preko tog portala mogli rezervirati punionice, mogli bi preko tog portala osigurati i plaćanje", smatra Boris Drilo, direktor Sektora za strategiju i razvoj poslovanja u Hrvatskom Telekomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su za sada zbog testiranja i osmišljavanja sustava naplate sve punionice besplatne - u bližoj budućnosti će biti itekako profitabilne.

"Znači mi baratamo pretpostavkama da će se udio električnih vozila u svim novim kupljenim vozilima podići na razinu od 10 posto", dodaje Drilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome pridonose i subvencije za kupnju električnih i hibridnih vozila. U odnosu na lani, ove je godine odobreno čak tri i pol puta više zahtjeva za električna vozila.

"Tako da će se taj trend sigurno povećavati jer jedno je s drugim povezano. Ukoliko nemate potražnje dakle električna vozila, ne može se ni graditi ta mreža punionica", poručuje ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine i Fond za zaštitu okoliša sufinancira izgradnju punionica - gradit će ih 13 gradova i općina. Do 2020. HEP punionice namjerava podignuti na čak 345 lokacija, uključujući i autoceste.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo