PULJANKA SE ŽALILA NA PONAŠANJE TINEJDŽERA U BUSU, SUGRAĐANIN JOJ UZVRATIO: / 'Problem nisu mladi nego stariji bez kulture''

Image

'Prije nego su se članovi mlađe populacije pojavili u većem broju na javnim mjestima i to zbog škole, nitko nije reagirao na ponašanje starijih'

17.9.2020.
21:01
VOYO logo

Ponašanje školaraca iz Pule u autobusu zasmetalo je jednu čitateljicu Glasa Istre koja se požalila da se učenici ne pridržavaju epidemioloških mjera. Isto tako, navela je da se rugaju starijim ljudima koje je strah koronavirusa, no danas je u redakciju stigao i mail čovjeka koji brani pulske đake.

Rekao je da je imao potrebu reagirati na članak u kojem se čitateljica žali na učenike jer on situaciju vidi malo drugačije. Naveo je da otkada je počela pandemija koronavirusa nisu problem mladi ljudi, kao što nisu bili ni ranije. Glas Istre pulskog čitatelja prenosi u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimke uvijek postoje i uvijek će se dogoditi da netko ne želi staviti masku, netko ne želi ustati i prepustiti mjesto drugima u busu. Možda će se dogoditi i neke treće stvari, ali nedopustivo je da se zbog pojedinaca optuži sve. Prije početka histerije oko korone situacija je bila takva da bi starije osobe gotovo bez iznimke gurale svakoga ispred sebe prilikom ulaska u bus. Kao da neće stići na vrijeme do svojeg mjesta. Kao da za njih neće biti mjesta u busu ako ne budu prvi. To je nepristojnost, a ne ono što ističete kada generalizirate i cijeloj generaciji pripisujete probleme koje ističe pojedinac. Kada ne postoji onaj minimum kulture i kada osoba ne može pristojno čekati u redu. To se sa mlađim osobama nikada nije događalo u ovakvoj mjeri. Ponovno kažem da ni ovdje ne treba generalizirati jer iznimke postoje svuda. Puno puta sam gledao kako ulaze mlađe osobe, a kako starije, i jednostavno se ne bih dovodio u situaciju da me netko gura samo jer želi biti prvi.

Image
BIZARNI ISPADI TINEJDŽERA U AUTOBUSIMA: /

'Polizat ću te pa ćeš dobiti koronu!'; bez maski, ne poštuju distancu - roditelji u šoku

Image
BIZARNI ISPADI TINEJDŽERA U AUTOBUSIMA: /

'Polizat ću te pa ćeš dobiti koronu!'; bez maski, ne poštuju distancu - roditelji u šoku

'Dok se mladi nisu pojavili na javnim mjestima zbog škole, na ponašanje starijih nitko nije reagirao'

Drugi problem koji se također odnosi na problem starijih i mlađih je u načinu komunikacije. Logično i nije ni malo krivo što mladi očekuju da ih se zamoli da ustanu kada u bus uđe netko stariji. Većinom će starije osobe odbiti sjesti uz pokoji komentar kao što je: 'Čuvajte se dok ste mladi.' Iznimke su upravo nepristojne starije osobe koje će bez ikakvog povoda napasti mlađe osobe i galamom kroz cijeli bus komentirati pojedince koji se ne ustaju. Zar nije jednostavnije i pristojnije zamoliti za mjesto? Zar je pristojno napasti bez povoda? Zar mladima ne treba osjećaj pripadnosti i poštivanja od druge strane? Zar mladi moraju trpjeti teror od strane starijih pojedinica koji će na javnom mjestu prozivati njihove roditelje, zar moraju trpjeti uvrede na račun odgoja, ponašanja i toga što rade i kako izgledaju? Ne moraju. To samo pokazuje nepostojanje kulture kod tih starijih pojedinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

E sada, da se dotaknem i nošenja maski u busu i trgovinama. Prije nego su se članovi mlađe populacije pojavili u većem broju na javnim mjestima i to zbog škole, nitko nije reagirao na ponašanje starijih. Uz sve potencijalne prijetnje, stariji su i dalje činili isto. Gurali se kod dolaska busa kako bi što prije ušli i nosili masku samo preko usta. I nitko nije prigovarao iako se na desetak starijih osoba u busu moglo vidjeti dvije tri mlađe osobe. I to osobe koje su ispravno nosile masku za razliku od starijih koji većinom ne nose ispravno. Iz osobnog iskustva u javnom prijevozu vidio sam da na desetak starijih osoba u prosjeku dvije ili tri osobe nose ispravno masku.

Image
U PERIPETIJE OKO VJERONAUKA UKLJUČILI SE I RODITELJI: /

Odveli svoju djecu iz škole za vrijeme nastave

'Reakcije mladih nisu reakcije na obavezno nošenje maski'

S druge strane, reakcije mladih nisu reakcije na obvezu nošenja maski. To su reakcije na bezobrazno i bahato ponašanje većine koja i dalje ne poštuje ništa od prethodno navedenog. To su reakcije pojedinaca na neispravno nošenje maski od strane većine starijih osoba. A da ne govorimo o stajanju u redu u trgovinama gdje opet isti problem imaju starije osobe. Guranje u redu, nestrpljenje kod prebacivanja artikala na pokretnu traku i ponovno guranje s kupcima ispred sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sada vi recite tko je tu lud. Poštivanje i uvažavanje nije bezuvjetno niti jednosmjerno. Kada nekome pokazuješ i javno govoriš da je bezvrijedan i kada to nisu iznimke, onda ne možeš očekivati ništa.

Molim vas da objavite reakciju na vaš članak kao što ste prvi objavili bez da ste iznijeli mišljenje dvije strane. Nadam se da ćete u jednom trenutku poslušati i drugu stranu. Ne pojedince, nego drugu stranu. Možda bi realniji naslov bio BEZOSJEĆAJNI ODGOJ MLADIH U JAVNIM PROSTORIMA", napisao je čitatelj Glasa Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo