SPLIĆANI SU ODABRALI / Puljak obećao tri godine preporoda Splita: 'Građani Splita su izabrali red umjesto nereda. Budućnost umjesto prošlosti'

Image
Foto: Miroslav Lelas/Pixselll

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo u 21 sat objavilo privremene rezultate izbora u Splitu, stigle su i prve reakcije iz stožera

26.6.2022.
22:07
Miroslav Lelas/Pixselll
VOYO logo

Kandidat Centra za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak osvojio je 48,73 posto, a nezavisni Zoran Đogaš kojega podržavaju HDZ i HSS 25,67 posto glasova u prvom krugu prijevremenih lokalnih izbora, pokazuju neslužbeni rezultati DIP-a nakon sva 163 obrađena biračka mjesta.

Image

S obzirom na to da ni jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, Puljak i Đogaš će se sučeliti u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika, 10. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Puljak stigao je u svoj stožer sa suprugom, a dočekao ga je gromoglasni pljesak i ovacije.

"Građani Splita su odlučili. Izabrali su red umjesto nereda. Budućnost umjesto prošlosti. Izabrali su javni interes i borbu za javni interes. Zahvaljujem se svim građanima Splita koji su izašli na izbore, ali i onima koji nisu. Ovo je važna pobjeda za sve nas. Kao što znate, ostvarili smo veliku pobjedu i u gradskom vijeću i sada ćemo moći ostvariti sve što ostvarili i sve ono što smo govorili u kampanji i dok smo bili na vlasti. Sljedeće tri godine bit će preporod grada Splita. Moram zahvaliti i svim simpatizerima i članovima Centra. Ovo je pobjeda svih nas. Izlaznost je mala u apsolutnim brojevima, ali ovaj put se dogodilo da oni koji žele red u gradu Splitu da su izašli na izbore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

"Ako mi osvojimo 16 mandata, pružit ćemo ruku svima kojima je grad Split važan. To nisu ni Kerum ni HDZ, no pružit ćemo im priliku da uđu u koaliciju. Ono što je prvi potez jest da točno u podne pozovemo sve pročelnike i ravnatelje i predočimo okvir za razvoj grada kroz naredne tri godine. Svi pošteni radnici ne moraju se bojati za svoju egzistenciju. Mi nikada nismo gledali ljude prema članskim knjižicama, već prema tome jesu li dobri radnic ili nisu", nastavio je Puljak.

Ivošević tvrdi da neće razočarati

O prvim službenim rezultatima iz Puljkova stožera oglasio se i Bojan Ivošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim zahvaliti svim sugrađanima koji su izašli na izbore. Mogu im obećati da ih nećemo razočarati. Nastavit ćemo se boriti za javni interes. Jedva čekam prvi radni dan i da nastavimo raditi za dobrobit ovog grada. Samo jedva čekam ponovno početi raditi", rekao je Bojan Ivošević.

Kandidatkinja za dogradonačelnicu iz redova HGS-a Lidija Bekavac aktualne je izbore u Splitu okarakterizirala kao protestne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo građane koji su iz protesta izašli i dali svoj glas Puljku, ali budući da je ovo povijesno niska izlaznost, tu su drugi građani koji također iz protesta nisu izašli jer su nezadovoljni dosadašnjim politikama i kandidatima koji su ih predstavljali. Dosadašnja iskustva u našoj mladoj demokraciji su pokazivala da niži trendovi izlaznosti pogoduju velikim strankama, međutim, Split je pokazao da se ti trendovi mijenjaju. Mnogo slučajeva do sada Split je bio preteča novih i drugačijih politika, pa evo izgleda da to pokazuje i ovim izborima" rekla je Bekavac za Slobodnu Dalmacija.

Iz stožera Željka Keruma oglasio se Igor Stanišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgleda da će najviše mandata imati stranka Ivice Puljka, druga stranka će biti HDZ, a treća mi, HGS. Ostali smo treća opcija kao što smo bili na prethodnim izborima, a vidjet ćemo kako će se sve to raspodijeliti. U slučaju da se izbori zaključe u prvom krugu mi ćemo još večeras čestitati Ivici Puljku. Analizirat ćemo kasnije što je kome poruka, a sad ćemo još malo pričekati službene rezultate", kazao je Stanišić.

Image
TRAŽI SE POTEŠTAT /

Lalić o izborima u Splitu: 'Puljak je zvijezda, afera je napravila kontraefekt. Kerum brani HDZ, Đogaš to ne može'

Image
TRAŽI SE POTEŠTAT /

Lalić o izborima u Splitu: 'Puljak je zvijezda, afera je napravila kontraefekt. Kerum brani HDZ, Đogaš to ne može'

Odaziv na izbore za Gradsko vijeće bio je 31,68 posto upisanih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevremeni izbori održani se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20 vijećnika Gradskog vijeća.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo