JEDNA STVAR GA JAKO BRINE / Puhovski analizirao Kolonu sjećanja i tvrdi da se ljevica osramotila: 'Tomašević je djelovao preplašeno, a Grbin...'

Image
Foto: Goran Stanzl/Emica Elvedji/PIXSELL

Politički analitičar se osvrnuo na predstavnike političke ljevice koji su bili u Koloni sjećanja u Vukovaru, ali i na to kako se ta Kolona interpretirala u javnosti

20.11.2023.
15:26
Goran Stanzl/Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

U subotu je mimohodom u Koloni sjećanja u Vukovaru po 25. put obilježena obljetnica pada grada te odana počast žrtvama. U koloni je bilo oko 150 tisuća ljudi koje su predvodili branitelji i ratni stradalnici na čelu s pripadnicima HOS-a. U subotu su se, pak, tijekom prolaska kolone ulicama Vukovara sporadično čuli uzvici "Za dom spremni". Sve to komentirao je za N1 politički analitičar Žarko Puhovski.

'Stvara se dojam ispravnosti velikosrpske propagande'

Puhovski smatra da su događaji u Vukovaru proteklih nekoliko dana u javnosti bili interpretirani na tri načina. Prvo, tvrdi se da je to trijumf Penave i njegovih koji su uspjeli natjerati čitavo državno vodstvo da hoda s njima. Drugo, da je to trijumf Vlade na čelu s HDZ-om koja je uspjela očuvati jednu kolonu nasuprot Penavinim provokacijama. A treći, takozvani dobrodušni prikaz svodi se na to da su građani civilizirano pokazali pijetet i nisu se dali uvući u politikantska ili politička pretjerivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ono što se zbilja dogodilo svodi se na parafrazu nekad poznate parole koja bi danas glasila: ‘Drug Ante jaši na čelu kolone’. Jer na čelu kolone su bili znakovi Ante Pavelića. Ne mislim, naravno, da su trebali biti znakovi Josipa Broza Tita, ali bili su znakovi Ante Pavelića", kaže Puhovski pitajući se, kako netko danas može tvrditi da su se građani civilizirano ponijeli u toj koloni, kada nitko nije pokušao spriječiti provokacije onih koji su vikali ‘za dom spremni’?

"Oni koji hodaju u koloni ne obazirući se na te znakove i povike su podanici, a ne građani. To je podanički, a ne građanski, aktivistički mentalitet i to je ono što me čini zaista zabrinutim", kaže Puhovski. "Kao i to što se stvara opći dojam ispravnosti velikosrpske propagande iz 1990-ih da su ustaše branili Vukovar", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PROVODE SE AKTIVNOSTI...' /

Policajci istražuju uzvikivanje pozdrava 'za dom spremni' i dizanje desnice u zrak na pozdrav u koloni sjećanja u Vukovaru

Image
'PROVODE SE AKTIVNOSTI...' /

Policajci istražuju uzvikivanje pozdrava 'za dom spremni' i dizanje desnice u zrak na pozdrav u koloni sjećanja u Vukovaru

'Ljevica se potpuno osramotila'

Osvrnuo se na predstavnike političke ljevice koji su bili u Koloni sjećanja.

“Ljevica se potpuno osramotila. Tomislav Tomašević je unatoč svemu odlučio doći u kolonu i onda nije imao ništa drugo za reći osim nekoliko fraza o pijetetu djelujući potpuno preplašeno, što možda i nije čudno. Imao je tu sreću da ga je, barem djelomično, iz patriotske rupe u koju je upao idući dan izvukla Sandra Benčić bacajući vijenac u Dunav. To je pokazalo da teror Penave i ekipe nije u potpunosti uspio", kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se, smatra, osramotio predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"Dopustio je da se na mreži šire njegove fotografije na kojima, stasit kakav jest, djeluje kao jarbol za HOS-ove zastave, a njegov se komentar svodio na to da je on protiv politizacije što je, naravno, potpuna glupost. Upravo je bila potrebna ljevičarska, građanska, liberalna politizacija, koja bi odbila sudjelovati u koloni s ustaškim znakovima. I koja bi razlikovala politizaciju od primitivizacije", smatra analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Penava o trojcu koji je vikao 'Za dom spremni': 'To su promili u masi ljudi. HOS u Vukovaru? Uvijek da!'

'Jedino je Fred Matić skupio hrabrosti'

"Velika je sramota što nitko od tzv. lijevo orijentiranih političara, praktički nitko osim (Predraga) Matića, nije skupio hrabrosti i rekao da ove godine neće doći u Vukovar. Ne samo zbog zastava HOS-a, nego i zbog tog doista agresivnog napada na srpsku manjinu koji su ‘čipirani Vukovarci’ izveli", dodao je Puhovski koji smatra da se osramotio i predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je, nakon svega što se dogodilo, demonstrativno šetao s Penavom, ali objektivno govoreći – predsjednik (Zoran) Milanović se više ne može osramotiti", kazao je Puhovski.

Na koncu se osvrnuo i na guranje HOS-a u prvi plan u obilježavanju tragedije Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispada da je HOS u najmanju ruku bio najvažniji, ako ne i jedini koji je branio Vukovar. Uopće nema dvojbe da su vojnici HOS-a sudjelovali u obrani Vukovara. Tu nema spora, ali to je bila stranačka vojska uspostavljena u ime HSP-a, a pod pretpostavkom da je regularna vojska zapravo bila stranačka vojska HDZ-a, u čemu je bilo nešto istine. HOS je bila vojska stranke koja je u svome službenom programu još tada imala eksplicitno napisano da je “Hrvatska do Zemuna". Dakle, ta je vojska po svome programu imala ofenzivne intencije koje, naravno, nije mogla provesti zbog tada mnogo jače JNA i srpskih paramilitarnih postrojbi. Ali njihov program je bio Hrvatska do Zemuna, a to je značilo agresiju", rekao je Puhovski za N1.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo