Puč je spriječen i osujećen, situacija je stabilna

'Izbjegnuta je državna i parlamentarna kriza i pretpostavke za prijevremene izbore.

5.1.2010.
14:50
VOYO logo

HDZ se dogovorio s HSS-om i HSLS-om da će unatoč pokušaju unutarstranačkog puča u 'glavi koalicije' ostati na vlasti.

"Dogovor je definitivno da idemo dalje raditi, snažniji nego ikada, čvrsti i odlučni rješavati sve što je pred nama", kazala je Jadranka Kosor. Upitana kada se zadnji puta čula s pučistom Ivom Sanaderom, kazala je da ne zna zašto bi to bilo važno i da se ne može točno sjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić radio sinoć u Vladi nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a i ima li njegov dolazak veze sa Sanaderom?

"Ne znam zašto je jedan dio medija to povezivao, nije uvijek sve uzročno-posljedično vezano kao sastanak koji je trajao u HDZ-u i moj sastanak u Vladi. On je bio dogovoren ranije i tiče se osnivanja Povjerenstva za borbu protiv korupcije kojem sam ja na čelu, a u njemu su i drugi ministri, ali i glavni državni odvjetnik, glavna državna revizorica, predsjednik Vrhovnog suda i mnogi drugi", kazala je Kosor dodajući da su dogovarali sastanak tog povjerenstva na kojemu će biti riječi o "konkretnim potezima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je ima li povjerenja u tri člana Predsjedništva koji su glasali protiv brisanja Sanadera iz HDZ-a, a naročito u predsjednika Sabora Luku Bebića.

"Imam i imat ću, naravno, dok se ne pokaže suprotno. Razumijem svakoga tko je bio protiv odluke Predsjedništva stranke, kao i ove koji su bili suzdržani. To je dokaz da funkcioniramo kao demokratska stranka, ali tražit ćemo da se odluka Predsjedništva stranke poštuje", kazala je premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darinko Kosor je kazao kako je HSLS "podržao brzu i odlučnu reakciju predsjednice HDZ-a i zaustavljanje puča" i da su raspravljali o svim problemima koji su pred Vladom u 2010. godini. Nije htio pričati o eventualnim kadrovskim promjenama u Vladi, jer HSLS nema ministra.

Milorad Pupovac je nakon sastanka rekao da će "proljeće biti izazov za sve, pa i za koaliciju, ali naći ćemo odgovor za sve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se prilikom revizije svog programa mora riješiti naslijeđa prijašnje koalicije, smatra SDSS-ovac. Što se tiče eventualnih kadrovskih promjena u Vladi, Pupovac je kazao da mu je važnija politika Vlade, nego kadrovi koji su "instrument za dobra rješenja".

Josip Friščić je kazao da je na sastanku HSS "izrazio zadovoljstvo što je HDZ, vodeća i najjača stranka koalicije, tako brzo razriješio probleme unutar stranke." Upitan jesu li raspravljali o izmjenama koalicijskog sporazuma, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nismo o tome razgovarali, životne situacije su puno toga redefinirale." Friščić je kazao i da pitanje Luke Bebića mora riješiti HDZ, a ne HSS čiji je potpredsjednik Sabora.

Vladimir Šeks kaže da se nije čuo sa Sanaderom "ni sinoć, ni preksinoć, ni preko dana". "Nemam nikakvih informacija o njemu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 15. siječnja može aktivirati mandat u Saboru, a on nek' sam procijeni je li to pametno. Mislim da bi njegov položaj u Saboru bio teško održiv zbog pozicije u kojoj se našao. Bio bi izložen napadima opozicije, čemu bi se mogao teško oduprijeti", kaže Šeks.

Što ako Sanader povuče još par zastupnika za sobom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon svih ovih odluka na Predsjedništvu i razgovora sa svim zastupnicima, praktično ne vjerujem da bi više od dva do tri zastupnika moglo opstruirati odluke stranke, a i pitanje je bi li to učinili i bi li to imalo efekta. Izbjegnuta je državna i parlamentarna kriza i pretpostavke za prijevremene izbore. Praktično govoreći, ta frakcija zastupnika HDZ-u u minimalnoj mjeri ne može ugroziti ni koaliciju ni Vladu", kaže Šeks.

Je li bilo dramatično na sastanku u ponedjeljak, upitan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, bilo je čvrsto i jedinstveno. Trebalo je donijeti odluke i u pogledu dijagnoze i terapije koje su Predsjedništvo i predsjednica predložili", kazao je Šeks dodajući da su oni koji su bili izmanipulirani "shvatili zabludu, a pretpostavljam da će ostali u narednih nekoliko dana shvatiti".

"Puč je spriječen i osujećen, situacija je stabilna", zaključio je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001050240006 arti-201001040373006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo