PTIČJA GRIPA STIGLA U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKU ŽUPANIJU: / 'Poduzeli smo sve mjere kako bi spriječili širenje virusa'

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell/Ilustracija

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije, pretpostavka je da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, kaže se u priopćenju

19.11.2020.
10:27
Damir Špehar/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je potvrđena influenca ptica na području Koprivničko- križevačke županije te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), ističu iz Ministarstva napominjući da su u tijeku daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nađeni virus, kako se navodi, pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal.

"Odmah po postavljanju sumnje poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farma je pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje radi utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Hrvatske.

Visokopatogena influenca

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije, pretpostavka je da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva također podsjećaju da su od 1. siječnja do 18. studenoga potvrđeni slučajevi visokopatogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Tijekom ove godine visokopatogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u sedam država članica - Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran je podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je 17. studenoga na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi - onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Iz Ministarstva također podsjećaju na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasila se i ministrica

Poduzimaju se sve mjere sprječavanja širenja virusa influence ptica koja je potvrđena na području Koprivničko- križevačke županije, kazala je u četvrtak ministrica poljoprivrede Marija Vučković, istaknuvši da je riječ o podtipu za koji do sada nije potvrđen prijenos na ljude.

Vučković je nakon sjednice Vlade kazala kako se poduzimaju mjere, te da će se o pojavi bolesti obavijestiti države članice EU-a, a organizirat će se i nacionalni stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, kako je rekla, o podtipu virusa za koji do sada ni u jednom slučaju nije potvrđen prijenos na čovjeka.

"Međutim, tome pristupamo ozbiljno i odgovorno: na pojavu prve sumnje zabranjen je promet i premještanje životinja, popisuju se gospodarstva u užem i širem okruženju", rekla je Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana zna li se odakle je virus stigao, kazala je kako Ministarstvo danima obavještava javnost o pojačanim mogućnostima širenja ptičje gripe i to baš tipa H5N8, jer ga najviše šire ptice selice u cijeloj Europi.

Prije nego se pojavio u Hrvatskoj potvrđen je u 13 zemalja EU-a kod uzgoja peradi, odnosno sedam zemalja kod divljih ptica, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je kako je prije nekoliko dana na snagu stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi.

To su onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešći "rezervoari" virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je potvrđena influenca ptica na području Koprivničko- križevačke županije te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je Ministarstvo napominjući da su u tijeku daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo