ugrožen ili bahat? / Psiholog za RTL.hr analizira Milanovićeve napade i zaključuje da su impulzivni, ali da ga ne šokiraju

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

'Rekao bih da je to u jednu ruku vježbanje demokracije', naglasio je Modrušan

7.10.2020.
10:25
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović ovih dan nije mirovao. Napao je DORH, premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Božinovića, napao je saborske zastupnice DalijuOrešković i MarijanuPuljak, onda udrugu B.a.B.e.

Zatim se pod njegovim oštrim jezikom našla i pravobraniteljica Višnja Ljubičić, a ništa blaži rječnik nije imao ni prema svojem bivšem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću. Bolje nije prošao ni SDP-ovac Peđa Grbin, a bez kočnica je opleo i po nevladinoj udruzi GONG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis onih kojima se obratio bez dlake na jeziku uistinu je podugačak, a stil u najmanju ruku bio je bez ikakve zadrške.

Nisam šokiran

Image
Foto: Facebook

Za RTL.hr psiholog Ivan Modrušan komentirao je Milanovićeve istupe posljednjih dana te iznio svoje stručno mišljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj osobni dojam jest da je sve to skupa traćenje vremena i mlaćenje prazne slame. I nisam šokiran. Naravno da je jedan dio hrvatskog puka šokiran, drugi pak oduševljen istupima, treći izrazito šokiran i mislim da nema unificiranog stava. Rekao bih da je to u jednu ruku vježbanje demokracije", naglasio je Modrušan.

Image
na facebooku /

Milanović žestoko napao Radu Borić i Tomislava Tomaševića: Pogledajte što je sve napisao

Image
na facebooku /

Milanović žestoko napao Radu Borić i Tomislava Tomaševića: Pogledajte što je sve napisao

Istaknuo je kako mi možda još nismo našli neki svoj stil i za razliku od "sjevernjaka" smo temperamentniji i manje suzdržani u nastupima, baš poput Talijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da se brani

Image
Foto: Pixsell

"No, naravno isto tako rječnik i pristup osobe koja obavlja određenu funkciju, pogotovo kada obnaša javni posao, trebao bi biti standardiziran, odnosno u skladu s očekivanjima većine. No, ako uspoređujemo Milanovića s njegovom prethodnicom Kolindom Grabar-Kitarović koja se dosta trudila dopasti javnosti, a to nije polučilo rezultatom, Milanović ima sasvim drugačiji pristup", objašnjava Modrušan. 

Isto tako naglasio je da ako kao stručnjak gleda takvo ponašanje nemoguće je sa strane struke donijeti neke zaključke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bih kao stručnjak sažeo ova događanja, ovakav stav ima osoba koja se osjeća ugrožena. Riječ je o impulzivnim reakcijama i kao da osoba ne upravlja svojim ponašanjem nego kao da se brani", objašnjava psiholog. 

No, isto tako on ne smatra da  bi sve ovo moglo imati negativne posljedice u javnosti po Milanovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bih sažeo što se događalo posljednjih dana kratko bih rekao: "U redu je imati karakter, ali isto tako je i u redu imati umjeren i pristojan rječnik", poručio je Modrušan. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo